xcounter
#

Як Моссад міг пропустити підготовку ХАМАС до атаки, і як це все пояснити

4045
Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, зображення наводить Oryx в публікації у листопаді 2022 року
Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, зображення наводить Oryx в публікації у листопаді 2022 року

Західні аналітики уже починають накреслювати відповідь на це питання, і там тези виглядають дуже цікавими

Після раптового та жорстокого нападу палестинського угрупування ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року одне із найбільш повторюваних питань зокрема в нашому інфопросторі стало і те, як же "Моссад" зі славою "всесильної розвідки" міг пропустити підготовку до настільки масштабної та кривавої атаки бойовиків.

Постановка такого питання та пошук на нього конкретної відповіді цілком необхідні саме для того, щоб не повторювати помилок у майбутньому. Пошук відповіді та аналіз помилок не можна відкладати "на після завершення війни" в Ізраїлі, бо від подібного розвитку подій у світі зараз не застрахований ніхто. Тому аналітики CSIS уже виступили із своїми припущеннями по тому, де ж міг схибити "Моссад", і тези цієї публікації виглядають як мінімум цікавими.

Читайте також: Поки ЦАХАЛ скидає зі своїх F-16 бомби з 50-х років, США швидко передали Ізраїлю високоточні SDB
Ізраїльський F-16I готується до вильоту з некерованими авіабомбами M117, зображення з відкритих джерел

Послідовність, у якій саме експерти CSIS подають свої аргументи ,виглядає також показовою, і там картина виглядає наступним чином.

Для початку вони припускають, що аналітики "Моссаду" не тільки знали про весь обсяг загрози, але й вчасно попередили про це вище керівництво Ізраїлю, але однак не змогли "достукатись", тобто чітко пояснити небезпеку від агресивних приготувань ХАМАСу. Тут або розвідники підібрали невдалі формулювання, або ж ще гірше – ізраїльська влада не звернула увагу на ті "сигнали", бо надто була заклопотана внутрішньополітичною кризою.

ПТРК "Корнет" у ХАМАС

Водночас, не варто виключати варіанти, коли саме оперативні працівники та агентура "Моссаду" таки зуміли добути весь необхідний масив даних, але уже співробітники аналітичних відділів не зуміли ці дані правильно "обробити" та видати "наверх" необхідні висновки. І якщо в ході розслідування подій ця версія підтвердиться, то очевидно, що ізраїльській розвідці доведеться піти не тільки на масштабні звільнення, але й на радикальні зміни в культурі роботи також.

Якщо ж намагатись розібрати на складові процес, в рамках якого "Моссад" мав збирати дані про підготовку агресії від ХАМАСу, то тут можемо побачити наступну цікаву картину.

ЦАХАЛ готується до наземної операції проти ХАМАС, фото - ЦАХАЛ

Раз на то пішло, то можливості саме агентурної розвідки в Секторі Газа для Ізраїлю є вкрай обмеженими, і це ще м’яко кажучи. Палестинські бойовики завжди жорстоко розправляються з тими, хто запідозрений в роботі на ізраїльські спецслужби, тому бажаючих постачати ізраїльтянам інсайдерську інформацію в Секторі Газа нема по об’єктивним причинам.

Якщо ж аналізувати можливості ведення розвідки саме з використанням технічних засобів, тобто розвідка в кібер-просторі чи ж прослуховування телефонів, то і тут не все так просто, як може здаватись на перший погляд.

Для початку, бойовики угрупування ХАМАС окрім всього іншого регулярно займались оновленням свого програмного забезпечення, яке їм допомагає координувати діяльність так, щоб ізраїльським хакерам ставало все складніше "ламати" той чи інший "софт".

Процес підготовки до стрільби із установок ППО Mutabar-1 угрупування ХАМАС, жовтень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Функціонери ХАМАСу вже раніше були помічені в тому, що навмисне при телефонних розмовах передавали один одному дезінформацію одразу для "профілактики" на випадок, якщо "Моссад" прослуховує їх розмову. А реальне узгодження планів та дій відбувалось уже при особистих зустрічах.

Більш того – навіть якогось єдиного узгодженого плану атаки від ХАМАСу на єдиному носії інформації могло просто не бути. А кожна із залучених до нападу груп бойовиків знала лише свою частину плану, тобто штурмовики на мотоциклах – тільки свою, дельтапланеристи – тільки свою, ракетники – тільки свою, і кожна з цих категорій бійців теж могла не знати, наскільки масштабним буде майбутній напад.

Експерти CSIS окремо наголошують, що справді обгрунтовані висновки по можливому провалу "Моссаду" можна буде зробити лише після тривалого розслідування, що має відбутись після завершення війни на Близькому Сході.

ЦАХАЛ готується до наземної операції проти ХАМАС, фото - ЦАХАЛ
Читайте також: Повітряні Сили вперше офіційно показали роботу британського ЗРК під AIM-132 ASRAAM (відео)