xcounter
#

Як Кремль продав своїм сателітам Ту-22, і як йому за це (майже) нічого не було

8524
Радянський надзвуковий бомбардувальник Ту-22, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Радянський надзвуковий бомбардувальник Ту-22, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І що може "підказати" нам цей приклад в плані санкцій проти агресій у наших реаліях зразка 2022 року

Росія готується отримати від Ірану навіть балістичні ракети, Москва і Тегеран будують новий логістичний маршрут зокрема для активніших поставок зброї. Північна Корея таки продала зброю РФ, але виявилось, що фактичний покупець – так звана "ПВК Вагнер", і номенклатура придбаного не розкривається. Такі новини про торгівлю зброєю в рамках "терористичного інтернаціоналу" на чолі з Кремлем виглядають загрозливо і водночас фантасмагорично. Але тут варто нагадати, що для росіян така торгівля зброєю "на межі фолу" - не вперше.

У списку всього того, що у свій час продавала Москва "країнам народної демократії" за радянських часів, були навіть важкі надзвукові бомбардувальники Ту-22 (у своїй базовій версії), які відносились до стратегічних озброєнь і могли нести або одну Х-22 або до 9000 кг бомб.

Читайте також: Ядерні плани РФ: зняття "Тополів" з озброєння, новий ґрунтовий комплекс та вдвічі більше пусків
Радянський надзвуковий бомбардувальник Ту-22, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відомо, що понад 20 літаків модифікації Ту-22Б (із демонтованим розвідувальним обладнанням) та декілька Ту-22У Москва продала Лівії та Іраку, в середині 1970-х років. У відкритих джерелах є такий розподіл: для Лівії - 14 бомбардувальників Ту-22Б та два Ту-22УД, для Іраку - десять Ту-22Б та два Ту-22У.

Свої бомбардувальники Ту-22 режим Муамара Каддафі використовував як "бомбовози" під час конфліктів у Чаді, Судані і Танзанії. Мінімум один літак був збитий французами над Чадом. До початку 1990-х в справному технічному стані "дожило" в кращому випадку лише декілька літаків.

Ту-22 ВПС Лівії, архівне зображення з відкритих джерел

Ту-22 зі складу ВПС Іраку мали значно багатшу бойову біографію. Такі бомбовози Ірак активно застосовував під час війни проти Ірану в 1980-1988 роках. Зокрема, для бомбардування промислових та військових об’єктів у Тегерані та Ісфахані, ураження нафтопереробних заводів та угрупувань військ протягом 1980-1982 років. Свої атаки на Ту-22 по об’єктам Ірану іракці відновили у 1985 році, такі "бомбовози" атакували Тегеран 23 рази протягом травня-червня того року, що в свою чергу стало каталізатором так званої ракетної "війни міст".

У 1988 році Ту-22 ВПС Іраку в рамках "танкерної війни" втопили два супертанкери. Але до кінця ірано-іракської війни "дожило" лише 5 бомбардувальників Ту-22: у 1982 році Радянський Союз наклав ембарго на поставку зброї Іраку, а зенітники Ірану заявили про збиття мінімум двох таких "бомбовозів". Операцію "Бурю в пустелі" іракські Ту-22 не пережили, та були знищені на землі авіацією коаліції.

Ту-22 ВПС Іраку, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Цікаво, що цей приклад із поставкою Москвою важких бомбардувальників своїм сателітам взагалі не мав відчутних наслідків для самого Кремля. Наприклад - не привів до укладення щось на кшалт угоди РСМД (про обмеження ракет малої та середньої дальності), але скажімо про заборону поставок важких бомбардувальників "третім країнам". Можливо, така ідея не спала на гадку цивілізованому співтовариству, бо Кремль тоді й так був по самі вуха у санкціях.

Але тут показово, що для нейтралізації загрози від радянських Ту-22 в руках "третіх країн" в часи "Холодної війни" країни Заходу використовували не тільки санкції, але й більш дієві інструменти. Наприклад, коли Франція хотіла убезпечити своїх партнерів в Африці від таких "бомбовозів", то постачала засоби ППО та своїх "консультантів". А США просто розбомбив ці літаки на наземній стоянці, щоб іракські Ту-22 взагалі не складали загрози країнам Близького Сходу.

Радянський надзвуковий бомбардувальник Ту-22УД в музейній експозиції на рашистському аеродромі "Енгельс", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому рашисти не збудували ангари для захисту своїх Ту-95МС, через що тепер страждають