xcounter
#

Ядерні плани РФ: зняття "Тополів" з озброєння, новий ґрунтовий комплекс та вдвічі більше пусків

Ядерні плани РФ: зняття "Тополів" з озброєння, новий ґрунтовий комплекс та вдвічі більше пусків
2855

На фоні того, що ядерна зброя для РФ залишається головним елементом шантажу цивілізованого світу, у наступному році нею рашисти пообіцяли гримати ще активніше

Відверто "наполеонівські плани" Кремля відносно власних ядерних сил охоплюють повну заміну ракетних комплексів "Тополь" на "Ярс", збільшення кількості ракет з блоками "Авангард", постачання "Сармат".

Також повідомлення про план початку створення нового ґрунтового комплексу, інтеграції нової системи управління та збільшення кількості практичних пусків вдвічі.

Читайте також: ​Кремль заявив про заміну стратегічних ракет: що ховається за "Авангардом", "Сарматом" та "Ярсом"

Саме такі наміри були оголошенні командувачем РВСП РФ Каракаєвим [Сергей Каракаев] підшефному виданню міноборони РФ "Звезда".

Перехід з "Тополь" на "Ярс"

У РФ заявили, що постачання на озброєння ґрунтового комплексу "Ярс", який почали передавати з 2009 року, завершується. Зокрема на нього перейшли вже всі з'єднання РВСП РФ з Івановського до Іркутського. На наступний рік має бути завершене переозброєння з'єднання у Бологівського з'єднання у Тверській області. І це має стати фіналом переходу на "Ярс".

Зазначається, що це означає зняття з озброєння комплексу "Тополь", водночас не уточнено - мається на увазі саме РТ-2ПМ "Тополь" чи і його модернізована версія РТ-2ПМ2 "Тополь-М". І скоріш за все мова йде саме про ще радянський "Тополь", а не його російську модернізацію.

тополь
Комплекс "Тополь" прийнято на озброєння РВСП СРСР у 1988 році

Більше того, скоріш за все мова йде лише про мобільну версію комплексу, бо окремо зазначено про роботу з переходу Козельського ракетного з'єднання на шахтну версію цього комплексу. У цьому випадку тоді мова йде про заміну лише про 45 комплексів "Тополь".

Також зазначимо, що "Ярс" по суті є версією "Тополя-М", але з роздільною бойовою частиною та певною модернізацією всього комплексу.

пуск Ярс
Пуск ракети комплексу "Ярс"

"Авангард" та "Сармат"

У РФ також похизувались тим, що замінюють ракети шахтного базування. Зокрема продовжується оснащення ракет УР-100Н УТТХ, виробництво яких було припинено у 1985 році, гіперзвуковими блоками "Авангард". Повідомлення про "продовження роботи" з їх постачанням до Ясненского ракетного з'єднання (Оренбурзька область), без уточнення темпів.

Значно тверезішою є й оцінка випробувальних пусків нової балістичної ракети "Сармат", яка вже стала головною жахалкою кремлівських пропагандистів.

"Насамперед цим пуском підтверджено правильність схемно-конструктивних рішень, реалізованих під час створення ракетного комплексу", - доволі стисло позначив реальний стан випробувань "Сармата" командувач РВСП РФ.

сармат
Пуск ракети "Сармат"

Тобто попри численні заяви Кремля до реального розгортання цього комплексу значно більше часу, ніж коли у Москві кричали про плани "до кінця року".

Також повідомлено, що першим "Сармат" отримає ракетне з'єднання в Ужурі, Красноярського краю. Але реальні строки розгортання навіть не були повідомлені. А плани щодо розширення переліку з'єднань, які мають його отримати замість Р-36М "Воєвода" взагалі доволі туманні.

"Рішення про розміщення даного ракетного комплексу в інших дивізіях РВСП буде залежати від військово-стратегічної обстановки, що складається та необхідності подальшого нарощування бойових можливостей РВСП".

Нові розробки

Така невизначеність з вже наявними проектами не стає перепоною для того, щоб у РФ не будували вкрай далекоглядні плани на майбутнє. Зокрема оголошено, що у 2023 році розпочнеться розробка нового ракетного ґрунтового комплексу.

"Наступного року ми приступаємо до розробки перспективного ракетного комплексу мобільного базування, який буде мати більшу мобільність, ніж "Ярс", можливість оперативної передислокації та проведення пуску будь-яких районів на всій території РФ".

Також зазначено, що у РВСП розгортається "вдосконалена автоматизована система бойового управління з модульним принципом побудови апаратури та оптико-волоконними системами передачі даних". Яка звісно немає аналогів у світі.

Активне гримання зброєю

На фоні того, що ядерна зброя для РФ залишається головним елементом шантажу цивілізованого світу, у наступному році нею рашисти пообіцяли гримати ще активніше. Якщо у 2022 році було здійснено чотири запуски стратегічних ракет, то у 2023 році планують здійснити вісім пусків.

Також є окрема згадка, що у 2022 році були відпрацьовано вихід всіх мобільних комплексів у райони патрулювання. Такий сценарій маневрів є прямою репетицією ядерної війни.

Читайте також: Армія РФ адаптувалась до HIMARS: чи є реальна альтернатива GMLRS