xcounter
#

Ідея збивати Ту-95МС з ракетами в небі над РФ звучить гарно, якби не одне "але"

96131
Пуск ракети комплексу С-200, архівне зображення з відкритих джерел
Пуск ракети комплексу С-200, архівне зображення з відкритих джерел

Серед радянських чи західних ЗРК нема зразка, що може збивати цілі на дальності 1000-1500 км

Як тільки загарбники проводять черговий обстріл ракетами зі своїх стратегічних бомбардувальників, в інфомпросторі можна побачити чергову порцію висловлювань в стилі "росіяни припинять удари одразу після того, як буде збитий перший літак з ракетами у небі над РФ". Певне раціональне зерно в таких судженнях є: наприклад, якщо лише пошкодження одного Ту-95МС після прильоту "бавовни" на "Енгельс" в грудні минулого року стало для росіян суттєвим ударом, то можна уявити рівень морального "просідання" ворога, якщо б хоч один стратегічний бомбардувальник був збитий у повітрі.

Але є одна проблема – у світі не існує настільки далекобійних ЗРК, які б могли "дістати" рашистські Ту-95МС і Ту-160 на рубежах пусків крилатих ракет, незалежно від географії – чи це простір над Каспійським морем, чи взагалі Кольський півострів (із якого ворог відстрілював КР під час одного з недавніх ударів).

Читайте також: Як на Ми-24 ставили Р-60 для ППО, і чи добре, що про це не згадали для боротьби з Shahed-136

Наприклад, той же Patriot тому й вважається найкращим у своєму класі зокрема завдяки тому, що може збивати літаки та крилаті ракети ворога на дальності до 160 км, недосяжній для інших ЗРК аналогічно класу.

Якщо задатись питанням про дальність стрільби американського протиракетного комплексу THAAD, то там показник коливається на рівні 200 км, і цього ж теж недостатньо, аби "діставати" рашистські бомбардувальники під час пуску ракет аж над Каспієм.

Якщо ж згадувати про ЗРК радянського зразка, то найбільш далекобійним серед них був С-200, дальність стрільби якого залежно від модифікації могла сягати 240 км. Але цього все рівно недостатньо, щоб "діставати" ворожі бомбардувальники в небі над РФ. Окрім того, може бути дискутивним питання, наскільки взагалі в сучасних умовах може бути ефективним С-200 при застосуванні проти повітряних цілей.

Пуск ракети комплексом THAAD, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Справді, так і виходить, що виявити факт пуску крилатих ракет ворога з бомбардувальників над Каспійським морем – технічна можливість є, але "дістати" там – можливості нема. Але тут потрібно просто нагадати, що за офіційними даними, літаки E-3 Sentry класу AWACS можуть "бачити" на дистанції до 500 км, а за деякими дотичними даними – взагалі на 800 км. І як ми могли побачити вище, такою дальністю дії не володіє жоден ЗРК у світі.

Власне, чому так гостро і стоїть питання про F-16 для України, бо це по суті безальтернативний спосіб зміцнити захист нашого неба проти ракетних обстрілів ворога.

E-3 Sentry AWACS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки ракет Х-55 під ядерну БЧ може бути в росіян, і чому вони їх відстрілюють по Україні