xcounter
#

Чому ворог не починає масштабний наземний наступ на Донбасі і чи будуть морські десанти - Сергій Згурець

Чому ворог не починає масштабний наземний наступ на Донбасі і чи будуть морські десанти - Сергій Згурець
8966

Розмова про плани російських окупантів на Півдні та Сході України відбулася в ефірі телеканалу "Еспресо" в рамках програми "Великий ефір Василя Зими" за участю директора компаніі Defense Express Сергія Згурця. Наводимо окремі фрагменти

Є декілька трендів, які заслуговують на особливу увагу. Й насамперед те, що всі говорять, що ось-ось буде великий наступ росіян, який матиме вплив на перебіг подальшої військової кампанії. Але пояснюючи цей процес я насправді почну з погоди, адже погода зараз має вирішальний вплив на ситуацію на полі бою.

Оскільки умовно кажучи, друга фаза операції почалася 19 квітня, почалися бойові дії по всіх лініях, а масованого наземного наступу немає.

Читайте також: РФ безглуздо втратила ще один свій корабель, який прослужив менш як п’ять місяців

Виявляється, що російські генерали очікують, що після тривалих злив висохне земля й тоді вже можна буде діяти широким фронтом. Спроби діяти ширшим фронтом у поганому, слизькому й вогкому ґрунті призводять до втрат.Ми очікуємо, що як тільки підсихає земля, ворог збирається іти в атаку.

Чим зустріти ворога у нас є. Вже - не лише Джевеліни.

- Але чи вистачає сил у противника?

- Насправді значна кількість російського військового потенціалу, яка зосереджена на Сході й на Півдні України, вираховується кількістю в 70 батальйонно-тактичних груп - це умовно кажучи, 60 тис особового складу. Але це коли ми просто рахуємо "кубики".

Ворог намагається накопичити сили, але їх все одно замало.

Британські й американські експерти та аналітики говорять про те, що насправді зараз у росіян критично не вистачає особового складу. І відбувається процес, коли ті сили, які накопичуються, йдуть одразу в бій. Складається враження, що у них дійсно немає можливості забезпечити перевагу в особовому складі. Це те, що характерно безпосередньо на поточний момент.

Вогонь по ворогу української артилерії

Загальна ситуація є схожою як і в попередні дні: ведення бойових дій по всій лінії зіткнення, а також на флангах нашого угруповання в Операції обʼєднаних сил і спроби діяти в районі Ізюму в напрямку Краматорська. Але у ворога немає жодних можливостей здійснювати проривні дії, повторюся, тому що немає сил.

Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна".

- Інший напрямок, на якому ворог довший час уже хотів би досягти певного результату, але після певних подій, зокрема потоплення крейсеру "Москва" й знищення інших ворожих кораблів. Цей задум поки що не реалізується - мова йде про висадку десанту на Півдні України. Вся увага сконцентрована на Одесу, але чи Одеса є тим місцем, куди ворог хоче висадити свій морський десант?

Ворожі сили на морі

- Тематика морського десанту час від часу виникає. Особливо актуальною вона була на початку 2-ої фази бойових дій. Потім цьому заважали шторми, бойові дії на інших напрямках. Фактично зараз усі російські десантні кораблі долучені до перекидання сил і засобів до Бердянську.

Але це не означає, що загроза десанту зникла. За нашими та оцінками низки закордонних аналітиків є плани рашистів щодо проведення морської десантної операції у межах Миколаївської області з висадкою десанту в районі Очакова.

Пуск "Нептуна"

Тобто організація наступальних дій в інших напрямках у цій області, щоб унеможливити проведення контрнаступів наших військ на інших напрямках, аби скувати наші сили й створити передумови для наступу, якщо раптом їм вдасться. Але я думаю, що погода цьому так само завадить, як це відбувається на донецькому та луганському напрямках. Або шторм, або рукотворний "Нептун" може системно зруйнувати плани ворога.

Читайте також: Росіяни готують "Сирійський експрес" для своїх військ, що намагаються взяти Маріуполь