xcounter
#

Росіяни готують "Сирійський експрес" для своїх військ, що намагаються взяти Маріуполь

10283
Два десантні кораблі проекту 1171 в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, фото - Крым.Реалии, дата публікації - 21 квітня 2022 року
Два десантні кораблі проекту 1171 в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, фото - Крым.Реалии, дата публікації - 21 квітня 2022 року

Схоже, рашисти розуміють, що їх план штурму Маріуполя провалився і їм доведеться вести довготривалу облогу міста

У пресі циркулюють одразу дві протилежні за характером новини про бойові дії в Маріуполі. Перша - орки посилюють артилерійські удари по "Азовсталі", збільшують кількість бойових вильотів стратегічних бомбардувальників Ту-22М3 із трьохтонними бомбами і можливо навіть готуються до повторної хімічної атаки захисників Маріуполя.

Друга – дані британської розвідки дозволяють стверджувати про те, що захисники Маріуполя насправді виснажили ударне угрупування рашистів, що мало на меті взяти місто. І тут в хід йде уже традиційне формулювання "план Путіна провалився".

Читайте також: Журналісти показали, які російські кораблі можуть піти вслід за потопленою "Москвою" (фото)
Азовсталь
Зруйнований окупантами морський порт Маріуполя, фото з відкритих джерел

Але у Defense Express є ще одна новина, яка дозволить "доповнити пазл". Із власних джерел нам стало відомо, що зараз у російському МТП "Новороссийск" стоять п’ять великих десантних кораблів ВМФ РФ, на які зараз вантажать боєприпаси, військову техніку та інше матеріально-технічне забезпечення. Передбачається, що ці кораблі після завантаження перейдуть в порт тимчасово окупованого Бердянська та у свій пункт базування у тимчасово окупованому Новоозерне.

Перехід цих ВДК із Новороссійска у Бердянськ відбуватиметься під "парасолькою" корабельного угрупування ВМФ РФ, яке виконує ізоляцію району ведення бойових дій та блокади нашого узбережжя у Чорному та Азовському морях. По суті, можемо говорити про те, що рашисти намагаються реанімувати формат "Сирійського експресу" для довготривалої облоги непідкореного Маріуполя.

Супутниковий знімок знищеного в порту "Бердянськ" ворожого десантного корабля "Саратов"

За приблизними підрахунками, на борт одного великого десантного корабля можна взяти до 2000 тонн вантажу (еквівалент – "важковаговий" залізничний ешелон).

За один перехід п’ять кораблів зможуть перевезти до 10 тисяч тонн вантажу. І раз оркам знадобилось "логістичне плече", коли раз можна доставити по 10 тисяч тонн вантажу, значить окупанти готуються до довготривалої облоги Маріуполя, яка буквально "зжиратиме" ресурси, і об’ємів перевалки по суходолу буде явно недостатньо. Варіант із перевалкою вантажів суходолом залізницею із тимчасово окупованого Криму відпадає одразу – орки на те і орки, що спочатку стерли з лиця залізничний вузол Волновахи, а потім захопили і саме місто.

Десантні кораблі ЧФ РФ в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, ілюстративне фото довоєнних часів

Мем про "Сирійський експрес" рашисти взяли як історичну аналогію "Токійського експресу", і тут кремлівські пропагандони дали маху. Феномен "Токійського експресу" виник у 1943 році, коли японці були вимушені перекидати вантажі для свого оточеного угрупування на Соломонових островах в Тихому океані. "Експрес" японцям коштував дорого, вони там втратили майже всі свої есмінці, і це стало однією з причин їх програшу на Тихому океані.

Ми теж будемо сподіватись, що хтось в порту Бердянська знову необачно кине недопалок, який летітиме із дозвуковою швидкістю у рашистські БДК.

Погром російського флоту в Бердянську, який влаштували ЗСУ 25 березня 2022 року
Читайте також: ЗСУ можуть розраховувати на масштабний перехід на американську 155-мм САУ М109 - Forbes