xcounter
#

Stinger або щось крутіше: у США розмірковують, як поновити запаси ПЗРК

Пуск ракети з пзрк Stinger
Пуск ракети з пзрк Stinger
33557

Україна знищила багато російських літаків та гелікоптерів, використовуючі американські ПЗРК Stinger. Ці застарілі на думку США комплекси довели свою ефективність в умілих руках. Проте зараз ПЗРК Stinger вже не виготовляються. Тож як і чим воювати далі?

Україна продемонструвала назвичайно ефективне використання озброєння, яке отримала від західних партнерів. Насамперед це стосується переносних протитанкових та зенітних ракетних комплексів. Серед закордонних ПЗРК, яких Україна отримала понад 25 тисяч, в арсеналі українського війська найбільшу кількість становлять американські комплекси Stinger.

Тренування американських військових
Тренування американських військових

Вони передавались Україні різними державами, включно зі США – з армійських запасів. Бо серійне виготовлення ПЗРК Stinger було припинено – і зараз у США розмірковують, як бути далі. Бо попит на ПЗРК, з огляду на досвід і потреби України, зберігається. Але чи варто поновлювати виготовлення саме Stinger?

Читайте також: ПЗРК Stinger проти крилатої ракети з раші: технічні можливості

Як пише профільне американське видання DefenseNews, безпосередньо армія США вже ініціювала план по заміні Stinger "перехоплювачем" наступного покоління. Вимоги армії передбачають мати переносний ПЗРК з новою ракетою для солдата, також система має інтегруватися з універсальною пусковою установкою Stryker Vehicle.

Це компонент системи SHORAD (системи ППО малої та ближньої дії) з ЗРК малої дальності на базі БТР Stryker. Армія готується мати повний батальон SHORAD на базі Stryker до кінця 2022 року, і цей батальйон розміщений у Європі.

Stryker A1 IM-SHORAD - новий ЗРГК армії США

Заключення контракту на виготовлення оновленного Stinger планується у 2023 році, прототипування та оцінка ефективності запланована на 2028 рік. Проте зберігається потреба і на старі ПЗРК Stinger, з огляду на потреби України у протидії з російському вторгненню.

Керівництво армії США, як пише видання DefenseNews, вже поінформувало Конгрес про необхідність поповнення запасів і ПТРК Javelin, ПЗРК Stinger.

Проте, на відміну від ПТРК Javelin, який має серійну лінію з виготовлення, виробництво ПЗРК Stinger було припинено – з огляду на насиченість запасів і потребу їхнього оновлення більш ефективними зразками.

Низка компонентів до ПЗРК Stinger, які були виготовлені у 80-х роках, вже не виготовляються, а лінії з виробництва цього озброєння, на відміну від того ПТРК Javelin, не є автоматизованими.

Тож чи не краще одразу створювати виробництво під новий зразок? Звісно, краще, але він з'явиться не раніше 2028 року, а ПЗРК для задоволення потреб армії та експорту будуть потрібні значно раніше. Тож оптимальну стратегію щодо поповнення запасів ПЗРК у США ще мають визначити.

Читайте також: Як користуватись ПЗРК FIM-92 Stinger - детальна інструкція від ССО та бійця армії США (оновлено)