xcounter
#

ПЗРК Stinger проти крилатої ракети з раші: технічні можливості

Переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger
Переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger
105383

Українські воїни ефективно застосовують американьські ПЗРК FIM-92 Stinger для знищення літальних апаратів агресора. Головно йдеться про літаки та гелікоптери. Але чи можна з цим ПЗРК також полювати і на крилаті ворожі ракети?

Білий Дім ухвалив рішення надати Україні пакет екстреної військової допомоги вартістю 800 мільйонів доларів. У цьому пакеті - понад 900 систем для вирішення завдань протиповітряної оборони. Зокрема, американські ПЗРК FIM-92 Stinger.

Ця зброя має дальність ураження цілей до 8 км, а по висоті - до 3,8 км. Цей ПЗРК оснащений цифровою системою обробки сигналу, яка дозволяє ефективно відсіювати теплові пастки. Також він має потужну бойову частину, високу енергетику та швидкість ракети.

Читайте також: З ПЗРК по вертольоту рашистів: що відбувається з Ми-24 РФ після влучення Stinger (відео)
Пуск ракети із ПЗРК FIM-92 Stinger, ілюстративне фото з відкритих джерел

Українські воїни з ПЗРК FIM-92 Stinger активно знищують ворожі літаки та гелікоптери. А як щодо спроможності американського ПЗРК збивати і крилаті ракети?

Фахівці на це питання, яке пролунало від дописувачів Defense Express, відповіли нам так:

"Так, крилаті ракети збивати можливо, хоча це не буде просто. Декілька факторів повинні бути на вашу користь. Це напрям польоту ворожої ракети і ваші можливості завчасно виявити таку ціль. Збоку/ ззаду FIM-92 безперечно легко наведеться на крилату ракету. Тренування розрахукнів "Стінгерів" зазвичай проводяться на дешевих гвинтових безпілотниках, які викидають менше розжарених вихлопів, ніж крилаті ракети з турбінами.

А сама ракета від FIM-92 розганяється до 2,5 Маха. Це дозволяє їй наздогнати ракети типу Х-55, які виконує політ із дозвуковою швидкістю. десь 0,7 Маха на наднизьких висотах.

У випадку з 3М14Т "Калібр" трохи складніше. Її швидкість може бути від 0,8-2,5 Маха, але крейсерська - зазвичай дозвукова.

Пуск ракети із ПЗРК FIM-92 Stinger, ілюстративне фото з відкритих джерел

Проте крилаті ракети летять на висоті десь 50-100 метрів від землі. Тому вам потрібно мати пристойну лінію для огляду, щоб побачити наближення ракети, щоб почати процес прицілювання та захвату, а потім відкрити вогонь, коли ракета почне пролітати повз вашу вогневу точку. Або якщо вона пролітає прямо над головою, вам потрібно стріляти, коли вона йде вбік, що призводить до звуження конуса перехоплення".

Отже, значною мірою вдале полювання на крилаті ракети для підготовлених розрахунків ПЗРК може буде бонусним додатком до гарантованого знищення ворожих літаків та гелікоптерів, кількість "гарячого приземлення" яких все зростає.

А як саме користуватись американським ПЗРК FIM-92 Stinger - читай та дивись у нашому матеріалі, що за посиланням нижче.

Читайте також: Як користуватись ПЗРК FIM-92 Stinger - детальна інструкція від ССО та бійця армії США (оновлено)