xcounter
#

Чому F-16 затримуються й знову багато що залежить від США

F-16 ПС Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)
F-16 ПС Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)
8042

Попри те, що спочатку лунали терміни отримання F-16 ще у першому кварталі 2024 року, тепер все частіше лунає термін "літо"

Коли підготовка до передачі Україні багатофункціональних винищувачів F-16 була у розпалі, а у країнах НАТО активно йшла підготовка пілотів та техніків, першим терміном коли їх можливо очікувати називався перший квартал 2024 року.

Саме такий термін ще у липні 2023 року озвучив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, зазначивши, що такий строк відповідає графіку. У менш офіційних оцінках взагалі часом зустрічались строки у вигляді зими 2023-2024 року.

Читайте також: Мільярди доларів на розвиток дронів на 10 років, британці хочуть озброїтися сучасними безпілотними системами
F-16 ПС Норвегії
F-16 ПС Норвегії (фото: Forsvaret)

Але наразі залишився лише тиждень зими, а щодо строків отримання F-16 почали лунати терміни у вигляді "навесні" 2024 року. А за результатами Мюнхенській конференції з безпеки - "червень", про що заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Водночас міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен зазначив, що данські F-16 з'являться у небі "літом". Відносно ж винищувачів з Нідерландів, то прем'єр Марк Рютте в останній заяві зазначив, що підготовка до передачі йде "в принципі, за графіком".

Й хоча у багатьох випадках згадуються цілком реальні додаткові складності щодо підготовки наземної інфраструктури та необхідності більш ретельного навчання, цілком можливо, що існує ще один фактор. І його навряд чи будуть згадувати виключно з дипломатичних міркувань. Бо справа безпосередньо у США, а точніше ролі цієї країни у "Коаліції F-16".

F-16 ПС Нідерландів
F-16 ПС Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)

Й хоча США не передають ці літаки, а лише навчають українських пілотів, саме від Вашингтону може залежати чи дійсно ці літаки будуть мати повну боєздатність. Бо цілком можливо, що саме від США залежить озброєння цих літаків - передача різноманітних ракет та іншого озброєння, без якого F-16 перетворюється на аеротаксі.

Й коли у 2023 році рішення відносно F-16 приймалось навряд чи хтось міг прогнозувати, що узгодження допомоги від США буде заблоковано з жовтня 2023 року через політичні розбірки. А станом на кінець лютого 2024 року воно залишається у такому ж стані.

А без затвердженого бюджету на допомогу Вашингтон вже не може виділяти озброєння ані за програмою президентського вилучення, ані замовляти його у виробників за програмою USAI. Й питання чим озброїти F-16 цілком може висіти у повітрі.

З одного боку ті самі Нідерланди та Данія звісно мають запаси озброєння для F-16, але воно також необхідно для літаків F-35. Але навіть у цій ситуації мова здебільшого буде йти лише про ракети "повітря-повітря" й далеко не нових версій AIM-9 та AIM-120.

F-16 ПС Данії
F-16 ПС Данії (фото: Forsvaret)

А коли мова йде про можливість F-16 відігнати ворожу авіацію, то одразу необхідно згадувати про те, що це значно легше робити сучасними далекобійними версіями AIM-120-С8 з дальністю 150-160 км, а не AIM-120B з дальністю 50 км, чи навіть AIM-120С5 з дальністю 105 км.

Також від США залежать далекобійні можливості F-16, які можливо реалізувати лише крилатими ракетами JASSM. Зрештою без нових пакетів допомоги Україна не отримує ані JDAM-ER, ані AGM-88 HARM.

Окрім того, ще одним важливим фактором передачі винищувачів Україні є гарантування їхнього захисту на землі. А для цього необхідно мати не лише такі ЗРК як Patriot PAC3, а й гарантований запас протиракет до них. А наразі без затвердженого фінансування збройової допомоги від США гарантувати їх отримання важко. Й таким чином, ситуація з затвердженням допомоги у США цілком може бути фактором який починає потроху зсувати отримання Україною F-16.

Читайте також: Яку "далекобійну зброю" може передати Німеччина, якщо це не Taurus