xcounter
#

Чим допоможе ЗРК IRIS-T нашим Повітряним Силам та чи зможе він збити балістичну ракету "Искандер"

27405
Пуск ракети "Искандер", фото ілюстративне
Пуск ракети "Искандер", фото ілюстративне

У ПС ЗСУ розповіли, як нам допоможе німецький ЗРК у війні проти РФ та чому нам треба будувати багатошарову систему ППО

Після наймасовішого з початку вторгнення РФ ракетного удару по Україні представники низки країн відзначили про необхідність якнайшвидшої передачі ЗСУ сучасних зенітних ракетних комплексів.

Зокрема, президент США Джо Байден запевнив, що країна продовжить надавати Україні необхідну оборонну допомогу, зокрема й сучасні системи ППО. Водночас міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила, що перший ЗРК IRIS-T має бути доставлений Україні "найближчими днями".

Читайте також: Німеччина посилить ЗСУ: ще трьома ЗРК Iris-T та іншою зброєю на 500 млн євро - але як завжди є величезне "але"

Цікавим у цьому контексті є відео від Повітряних Сил ЗСУ, в якому речник служби Юрій Ігнат поспілкувався з головним спеціалістом відділку підготовки зенітних ракетних військ командування ПС ЗСУ Денисом Смажним (посилання на відео – у повідомленні вище).

IRIS-T
IRIS-T

Так, Україна стане першою країною, яка отримає ЗРК IRIS-T на озброєння – за словами Смажного, цей ЗРК важливий для нас і відповідає вимогам сьогоднішніх загроз: "Він заявляє непогані амбіційні показники з сучасними загрозами, у тому числі з крилатими ракетами, з якими нам важко працювати зі старими ЗРК", – відзначає Смажний.

Так, наприклад, IRIS-T має значно полегшити роботу з протидії таких ракет, як Х-22 чи Х-101 – загалом IRIS-T справляється з усіма повітряними цілями, з якими справляються і наші ЗРК, однак його перевага – в чутливому радарі, відзначає офіцер: "Ті крилаті ракети, які летять дуже низько і збудовані за малопомітною технологією, як, наприклад, Х-101, їх наші радари погано бачать, на відміну від IRIS-T".

Також IRIS-T вміє одночасно знищувати декілька цілей: "Якщо в нас повністю заряджені три пускові установки, які входять до складу, тобто всього 24 ракети, то це означає, що він одночасно може знищувати 24 цілі. Тобто якщо в ракетному ударі задіяно багато ракет, то у випадку з IRIS-T більшість ракет, якщо їх помітить система, будуть знищені".

Дальність застосування заявлена до 40 км, водночас саму пускову можна розмістити за 20 км від центру прийняття рішень: "Таким чином, ракети можна знищувати до 60 км від об'єкта, що прикривається".

Разом з тим, для протидії таким загрозам, як балістичні ракети, одного IRIS-T вже буде недостатньо – для цього Україні треба будувати протиракетну оборону, каже Смажний.

гіперзвукова ракета
Російська гіперзвукова ракета "Кинжал"

"Гарно експерт в одному інтерв’ю зауважив, я хочу його процитувати: "Балістична ракета вже падає, як ми можемо змусити падати те, що вже падає?" Наприклад, та сама зенітна керована ракета комплексу IRIS-T важить всього-на-всього 130 кг. У того самого "Искандера" чи "Кинжала" тільки бойової частини 500 кг. Це якщо водій проїде крізь стайку якихось комах – він просто не відчує це", – стверджує офіцер.

зрк nasams
ЗРК NASAMS

Тому для того, щоб протистояти таким цілям, як балістичні ракети, треба будувати ефективну систему протиракетної оборони, до якої згодом увійдуть і IRIS-T, і NASAMS, і Patriot в майбутньому – це будуть ті перші кроки, які треба роботи і які поступово приведуть нас до так званої "багатошарової системи протиракетної оборони", каже Смажний.

Читайте також: Рашисти мають ракет до С-300 ще на 3 роки війни, але половина ракетних бригад залишилась без "Іскандерів"