xcounter
#

Чи дійсно РФ почала використовувати надводні БПЛА та атакувала міст через Дністровський лиман (оновлено)

Нібито момент підриву дрона-камікадзе під мостом  через Дністровський лиман
Нібито момент підриву дрона-камікадзе під мостом через Дністровський лиман
14700

Попри те, що розповсюджене відео з нібито ураженням мосту поблизу Затоки не отримало підтвердження, РФ дійсно може почати використовувати надводні дрони-камікадзе

Оновлено: 11 лютого з боку Генштабу ЗСУ було підтверджено те, що РФ застосовує морські дрони, тест публікації залишаємо незмінним.

Так звані російські "воєнкори" почали масовано розповсюджувати відео на якому зафіксовано нібито ураження моста через Дністровський Лиман у Затоці Одеської області.

Читайте також: Велика Британія погодила остаточний вигляд Challenger 3 і переходить до створення прототипів

На відео, яке також потрапило й до української аудиторії, видно сам міст з характерними конструкціями для підйому розвідної частини, а також проходження під нього неідентифікованого об'єкта, який вибухає під мостом.

Зазначимо, що відео, яке перезняте на камеру телефона містить дату та час 10 лютого 2023 року, 19:28. Наразі інформація щодо ураження відсутня, більше того, є значні питання відносно достовірності самого відео, а речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив наступне:

"Офіційні джерела, зокрема й Одеська обласна військова адміністрація, достовірність цього відео не підтверджує. Ми вже це проходили, й вкидання подібних відео, й розповсюдження подібної інформації", - повідомив Братчук.

Водночас чи можлива у теорії подібна атака з боку РФ з використанням надводних дронів-камікадзе, то, скоріш за все, на це питання можливо дати стверджувальну відповідь. Рашисти мали можливість ще у вересні опублікували фото викинутого на берег надводного дрона-камікадзе.

Вже у листопаді, після успішної атаки на бухту окупованого Севастополя, було офіційно продемонстровано саме такі дрони-камікадзе українського виробництва.

Звісно мова не йде про те, що рашисти могли його просто скопіювати, але фактично у цьому випадку достатньо "підхопити" ідею, бо грошей та технологічної бази у РФ, на жаль, вистачить для створення певного аналога. Єдиним питанням залишається зв'язок, методи навігації та детонації дрона. Але вважати, що для РФ це буде невирішальна задача - вкрай необачно і є загрозливою недооцінкою противника.

Водночас засоби протидії такій, у будь-якому випадку, цілком можливій загрозі цілком відомі - бонові загородження, які перекривають прохід до об'єкта. І звісно не тільки мосту через Дністровський лиман, але й на річках, включно з тими, по яких можливо з території РФ чи Білорусі направити подібні дрони нижче по течії. Саме такими загородженнями рашисти у декілька шарів перекрили бухту у Севастополі. Зазначимо, що бонові загородження також використовують й ВМС ЗСУ і питання лише у збільшенні їхньої кількості.

Читайте також: ППО України перехопила 86% російських крилатих ракет, але ворог все частіше використовує С-300 для ударів по землі