xcounter
#

З’явилося відео, як пілоти ПС ЗСУ тренуються на винищувачах F-16 в Данії

4120
Фото — Rune Dyrholm / Forsvaret
Фото — Rune Dyrholm / Forsvaret

Перший винищувачі F-16 від Данії Україна може отримати влітку цього року

Президент України Володимир Зеленський у соцмережах оприлюднив відео з кадрами, як наші військові у Данії опановують багатофункціональні винищувачі F-16. "Всі українці чекають на день, коли перші українські F-16 з’являться в нашому небі, коли посилять захист наших міст і громад та можливості наших Сил оборони України. У той час як наші пілоти й персонал продовжують навчання, я вдячний коаліції F-16, яка наближає цей день", — відзначив він у коментарі до відео.

Пілоти та техніки ПС ЗСУ проходять інтенсивний курс з навчання на літаки F-16 на базі Скрюдструп. "Наш досвід бойових дій дійсно важко переоцінити, але все ж таки, це дуже стисла програма. На мою думку, найбільшим стимулом для нас тут є не наш досвід, а мотивація повернутися і продовжити воювати", — відзначає український пілот з позивним "Мунфіш".

Читайте також: Нові перспективи української бойової авіації: 5 покоління у 2030

Він наголошує, що F-16 з точки зору пілота дійсно "суперкласний літак". "Не хотілося б наговорювати на наші "МіГи", але F-16, безумовно, більш маневрені. Таке враження, що літак сам спонукає тебе керувати ним більш агресивно", — відзначає пілот.

"Спочатку, як тільки ми знайомилися з цією системою, вона нам здавалася незрозумілою і нереальною до інтегрування в Україні. Але зараз я розумію, що це дуже спрощує роботу, економить час. Це дійсно варте того, щоб ми просувалися вперед. Якщо ми хочемо розвиватися як країна, як структура в Повітряних Силах, ми повинні черпати цей досвід у різних країнах, які вже давно переступили цей етап", — відзначає український технік Ігор.

Відео ілюстративне

Нагадаємо, вчора, 22 лютого, в міноборони Данії відзначили, що можуть передати перший F-16 вже влітку цього року. "Складно встановити фіксований графік передачі винищувачів F-16, тому що є декілька умов, які мають бути виконані, щоб Україна могла використовувати подаровані літаки", — відзначив очільник оборонного відомства країни Троельс Лунд Поульсен, але якщо все піде за планом, то машини будуть поставлені згідно з визначеним графіком.

Як йдеться в повідомленні міноборони Данії, остаточна передача F-16 залежить, серед усього, від повної підготовки наших пілотів та техніків й іншого персоналу, логістики та інфраструктури. "Міжнародна коаліція на підтримку України докладає всіх зусиль, щоб забезпечити це", — відзначають в оборонному відомстві країни.

Читайте також: У Saab кажуть, що відправка Gripen в Україну була б "достатньо швидким процесом"