xcounter
#

Нові перспективи української бойової авіації: 5 покоління у 2030

8953
Турецький бойовий літак п'ятого покоління називатиметься KAAN
Турецький бойовий літак п'ятого покоління називатиметься KAAN

Дискурс відносно майбутнього української бойової авіації значно пожвавився в лютому 2024 року

Це сталось через повідомлення щодо можливого отримання Mirage 2000D в майбутньому та нещодавнього коментаря посла України в Туреччині Василя Боднара в інтерв’ю CNN Turk. Там дипломат заявив про намір України придбати новітній турецький винищувач 5 покоління KAAN. Загальноприйняте бачення майбутніх Повітряних сил, де єдиним винищувачем є F-16 вже не є таким стійким через наявність нових, цікавих можливостей.

Перш ніж розглядати актуальні та перспективні варіанти винищувачів для українських Повітряних сил, варто виділити рівні наших потреб.

Читайте також: Чому навчання українських пілотів у США на F-16 триватимуть довше, ніж планували раніше

Перший рівень – це будь-яка застаріла авіація (МіГ-21, F-4, F-5). Це рівень підтримки базових можливостей, наприклад, у випадку втрати Україною авіації взагалі, краще буде мати застарілі літаки, ніж геть нічого.

Другий рівень – це рівень підтримки наявних можливостей. Туди можна віднести передачу східноєвропейських МіГ-29. Також до цієї категорії відноситься і гіпотетична передача американських штурмовиків А-10, оскільки в умовах позиційної війни вони не зможуть розкрити свій потенціал і не наддадуть нових можливостей відносно тих, що має радянський Су-25.

Patriot air defense system of the armed forces of the Netherlands, Defense Express
Су-24М Повітряних сил Збройних сил України з французькою крилатою ракетою SCALP-EG під крилом, серпень 2023 року / Фото з відкритих джерел

Третій рівень – це рівень певного приросту можливостей, куди можна віднести отримання старих західних винищувачів із сучасним озброєнням: данські та нідерландські F-16MLU або австралійські списані F/A-18A. Саме до цього етапу зараз наближаються наші Повітряні сили - до отримання F-16 із Європи. Крім того, не варто виключати варіант із передачею Швецією своїх JAS-39C Gripen. Варіант з "Гріпеном" стає реалістичним після вступу Швеції до НАТО. Щонайменше, у Стокгольмі таку можливість вивчали.

Перше фото літака F-16 з українською розпізнавальною символікою, Defense Express
Перше фото літака F-16 з українською розпізнавальною символікою / Фото: Голос Америки

Четвертий рівень – це рівень передових можливостей, які дозволять, щонайменше, досягти паритету з противником. Туди можна віднести найновіші винищувачі: F-16V, Rafale, Typhoon, F-15EX, F-35, KF-21, KAAN.

Винищувач KAAN вчора, 21 лютого, здійснив свій перший політ. Водночас проходження випробувань, заключення контракту, налагодження експортного виробництва займе тривалий час. Імовірно, якщо Україна таки придбає турецький літак, Повітряні сили отримають його, орієнтовно, лише у 2028-2030 роках. Тобто, закупівля Kaan не скасовує нашу потребу в списаних західних літаках, які можна отримати якнайшвидше. Однак, досить цікавим є те, що коментар посла відносно Kaan зроблено на фоні скасування візиту Путіна до Туреччини. Причому, лише нещодавно Нуланд озвучувала пропозицію Туреччині відмовитись від російських систем ППО С-400. Це все, а також робота турків над заводом компанії Байкар в Україні – небажані ятагани в спину міжнародному і внутрішньому іміджу Путіна напередодні виборів.

Однак, турецький Каан – не єдиний варіант сучасного винищувача для наших Повітряних сил 5 покоління, або покоління 4++, згадані вище сучасні винищувачі також залишаються серед можливих варіантів. Імовірно, майбутній парк української бойової авіації зрештою становитимуть F-16, французькі Міражі (у якості заміни бомбардувальників Су-24 та про інтерес до яких повідомляли у Повітряних силах), та нові сучасні винищувачі, ті ж Каани (про інтерес до нього з боку саме військових ще не повідомлялося). Крім того, Каан зможе працювати в координації з безпілотним винищувачем Kızılelma від компанії Байкар, який, ймовірно, збиратимуть разом з іншими Байрактарами на заводі під Києвом. Тобто, відповідно до наведеної вище класифікації, можливості нашої авіації будуть не тільки посилені, але й доведені до високого рівня відповідно до тих небезпечних загроз, із якими нашим авіаторам доводиться стикатися у небі.

Французькі винищувачі-бомбардувальники Mirage 2000D, Defense Express
Французькі винищувачі-бомбардувальники Mirage 2000D / Ілюстративне фото з відкритих джерел

Підсумовуючи, можна стверджувати, що контури майбутнього наших Повітряних сил вимальовуються і виглядатимуть вони наступним чином: F-16, які замінять радянські Су-27 та МіГ-29, французькі винищувачі-бомбардувальники Mirage 2000D, які змінять Су-24 в ролі носіїв крилатих ракет, винищувачі 5 покоління KAAN та безпілотні винищувачі Kızılelma. Хоча в цьому вигляді наша авіація поточну війну, скоріш за все, не застане, але до нової агресії буде готова на гідному, сучасному військово-технічному рівні. Повітряні сили, які Путін та його генерали знищили за три години, були не тільки збережені та продовжили бій, але й стали на шлях трансформації у сучасну, потужну силу з найбільшим бойовим досвідом на континенті.

Реактивний винищувальний БПЛА Kizilemа від Baykar Defence, оснащений українським двигуном АІ-25ТЛТ від Мотор-Січ, під час свого першого польоту 14 грудня 2022 року, Defense Express
Реактивний винищувальний БПЛА Kizilemа від Baykar Defence, оснащений українським двигуном АІ-25ТЛТ від «Мотор-Січ», під час свого першого польоту 14 грудня 2022 року / Фото: Selçuk Bayraktar, технічний директор Baykar Makina
Читайте також: Новий літак для України: Боднар заявив, що будемо купувати і використовувати KAAN