xcounter
#

У Baykar оголосили несподівано близький рік початку серійного виробництва дрона-винищувача Kızılelma

5024
Kızılelma (всі фото: Baykar)
Kızılelma (всі фото: Baykar)

Строки, які визначав собі Baykar, більш ніж стислі, але у випадку успіху Туреччина випередить інші країні у створенні серійного БПЛА з абсолютно новим рівнем можливостей

Новітній безпілотний винищувач Kızılelma, який лише наприкінці минулого року відірвався від землі, вже пройшов випробування під час середньовисотного польоту на 6 км. І тепер у турецькій компанії Baykar повідомили строки, коли цей БПЛА буде запущений у серійне виробництво - початок 2024 року.

Про це повідомив технічний директор компанії Сельчук Байрактар на відео, на якому показані льотні випробування Kızılelma, який розробляється з вимогою вести повноцінний повітряний бій та завдавати удари по наземних цілях звичайним авіаційним озброєнням.

Читайте також: Рашисти почали "перехоплювати" українську балістичну ракету "Грім-2"

Таким чином, на весь основний цикл випробувань компанія виділила доволі стислі строки - лише один рік, після чого почнуть збирати перші машини. Об'єктивно, це більш ніж компактний термін, що говорить про високі темпи випробувань, які мають торкнутися всіх аспектів льотних характеристик, систем керування, зв'язку, бортових систем та озброєння.

Більше того, це означає, що Україна має забезпечити відповідну кількість турбореактивних двигунів АІ-25ТЛТ, які використовуються у цьому дроні та забезпечують високі льотні характеристики БПЛА: максимальну швидкість у 800 км/год, висоту польоту до 12 км та корисне навантаження у 1 тонну.

Kızılelma

Якщо компанія вкладеться у визначені терміни, то Туреччина цілком може обігнати інші країни. Зокрема аналогічна програма зі створення реактивних дронів-винищувачів у США Low Cost Attritable Strike Demonstrator (LCASD), конкурсантами якої є Kratos, Boeing та General Atomics ще знаходиться на стадії відбору кандидата.

Але справа в тому, що Туреччина зараз дійсно вклала величезні ресурси у розбудову своєї авіаційної галузі й 2023 рік має бути вкрай рясним на події, яких іншим країнам вистачить на десятиріччя. Зокрема у цьому році очікується перший політ ще одного реактивного БПЛА ANKA-3, літаків TF-X та Hürjet, а також ударного вертольота ATAK 2.

Читайте також: Baykar показав палубний Bayraktar TB3 та реальний стан завантаженості виробництва нових БПЛА (фото)