xcounter
#

Збройні Сили вдосконалюють систему підготовки операторів ПЗРК: в хід йдуть Lasertag і дрони

5344
Система Lasertag для підготовки операторів ПЗРК ЗСУ / Фото: АрміяInform
Система Lasertag для підготовки операторів ПЗРК ЗСУ / Фото: АрміяInform

За новою системою також відбувалась підготовка операторів та стрільба зенітно-ракетних комплексів "Стріла-10"

На Рівенському полігоні завершені навчання з бойового злагодження зенітників ракетно-артилерійського дивізіону окремої повітрянодесантної Дніпропетровської бригади (25 ОПДБр). Про це розповіло видання АрміяInform.

Новинкою під час тактико-спеціальних навчань з бойовою стрільбою та пусками з переносних зенітно-ракетних комплексів "Ігла" та ЗРК "Стріла-10" стало застосування під час тренувань сучасного тренажеру із супроводу повітряних цілей.

Читайте також: КБ "Луч" таки розробляє ударний БПЛА "Сокіл-300": за власні обігові кошти

"Ми сьогодні працюємо із системою симулятору двостороннього вогневого контакту. Вона дозволяє готувати стрільців-зенітників ПЗРК у складі відділення. Як повітряна ціль використовується звичайний квадрокоптер на якому навішена мішень. Вона зроблена так, що вона взаємодіє з "трубою" (комплексом ПЗРК). "Труба" впливає на цю мішень і відбувається її захоплення та імітується пуск. На планшеті ми можемо побачити чи ціль збита, чи правильні дії робив стрілець-зенітник і зразу вона (система) видає всі недоліки", - розповів начальник відділення підготовки підрозділів (233 ЗВП) Микола Сайко.

Lasertag
Начальник відділення підготовки підрозділів Рівненського військового полігону під час демонстрації спецжилету з датчиками / Фото: АрміяInform

Окрім системи "мішень-ПЗРК" також застосовується спецжилет, оснащений датчиками.

Він дозволяє імітувати вплив (умовне ураження вогнем) власне на оператора.

Lasertag
Нова система дозволяє не тільки імітувати власне пуски по мішені, а й умови коли оператор ПЗРК знаходиться під вогнем умовного противника / Фото: АрміяInform

"Найближчим часом для двостороннього контакту планується використання наручних браслетів із функцією вібрації для стрільців", - відзначив Микола Сайко.

ПЗРК
Також підрозділ зенітників 25 бригади проводив і "класичні" бойові пуски / Фото: АрміяInform

При цьому, віртуальний комплекс з системою Lasertag в процесі планують вдосконалити й замість звичайного квадрокоптера поєднувати імітатор мішені зі справжніми "цілями" для максимальної наближеності до бойових умов.

Стріла-10
Окрім операторів ПЗРК, тренування з бойовими пусками провели й розрахунки комплексів "Стріла-10" / Фото: АрміяInform

"У перспективі для підвищення динаміки та професійності навідників замість квадрокоптерів планується використання навісного обладнання, яке може приєднуватися до безпілотників, гелікоптерів або навіть бойових літаків", - повідомив начальник відділення підготовки підрозділів Рівненського військового полігону.

Читайте також: Військові аташе країн НАТО ознайомились із автоматизованою системою управління військами