xcounter
#

Замість "повітряного ленд-лізу" для України: США перекинули в Польщу декілька десятків винищувачів

6248
У Пентагоні кажуть, що це  - "плановий захід"
У Пентагоні кажуть, що це - "плановий захід"

Очільник оборонного відомства Польщі натомість говорить, що це - відпрацювання ситуації, де може знадобитися екстрене перекидання авіації

Військово-повітряні сили США перекинули в Польщу кілька десятків своїх винищувачів F-15 та F-16. Мета перекидання – "відпрацювання ситуації, де може знадобитися екстрене перекидання авіації". Про це у своєму у своєму Twitter 19 квітня цього року написав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Щоправда, свій допис очільник оборонного відомства Польщі супроводив фото, на якому зображено лише декілька винищувачів F-15.

Читайте також: Кремль розгортає агресію на морі: флот Польщі готується діяти у відповідь
Ми мали на увазі ось про це фото, яке в своєму профілі розмістив польський міністр оборони Маріуш Блащак

Цікаво, що при цьому Пентагон поспішив зробити іншу заяву: начебто таке перекидання винищувачів ВПС США – це "звичайна справа", ніяк не пов’язана із нинішнім витком агресії РФ на кордонах України.

Мета заходу – "перевірити життєздатність сил союзника" із залученням власних підрозділів військово-повітряних сил США.

F-16 польських ВПС супроводжують два американські стратегічні бомбардувальники B-1B

Тут варто нагадати: 13 березня цього року на території Польщі військово-повітряні сили США провели подібний тренувальний захід – на злітно-посадкову суму 33 авіабази приземлився стратегічний бомбардувальник B-1B.

Посадка була проведена для дозаправки літака, при цьому екіпаж не виходив назовні та не вимикав двигуни.

Після дозаправки на польській авіабазі американський "стратег" B-1B Lancer продовжив своє повітряне патрулювання над Європою

У всякому випадку, можемо зазначити, що однаково правдоподібними є обидві версії: що ВПС США перекинули свої літаки в Польщу із-за ескалації агресії РФ на кордоні з Україною, і також – що американці вирішили надати додатковий захист своїм польським союзникам.

Наприклад, як уже розповідав Defence Express, на даний момент військово-повітряні сили Польщі мають у своєму складі 48 винищувачів F-16, 28 винищувачів МіГ-29 та 18 застарілих ударних літаків Су-22.

Літаки Су-22 польських ВПС

А перші літаки із партії у 32 винищувачі F-35, що мають замінити собою літаки радянського виробництва, мають надійти на озброєння польських ВПС лише у 2026 році. Відповідно – "повітряна парасолька" над Польщею від США буде незайвою.

В свою чергу, ідея із "повітряним ленд-лізом" для України, котру на початку квітня висловила американська експертна установа Atlantic Council, мала наступний базис: що на тлі ескалації агресії РФ проти України "колективний Захід" не наважиться на будь-які рішучі кроки, лише висловлюватиме "глибоке занепокоєння". Тому, відповідно,українським ВПС і необхідно передати близько сотні винищувачів та ударних літаків F-15 та F-16, ну і також – літаків радіолокаційного дозору Е-2С.

Американські винищувачі F-15 та українські винищувачі МіГ-29 під час спільних навчань "Чисте небо-2018", аеродром "Старокостянтинів"

Водночас, як ми уже побачили, Пентагон наважився на зовсім інший крок – перекидання декількох десятків тактичних літаків із своїх баз у Великій Британії.

Навіть якщо цей захід мав "плановий характер", сподіватимемось, він стриває Кремль від необдуманих кроків відносно нашої країни.

Але якщо РФ таки наважиться на нову агресію проти нашої країни, сподіватимемось, що США надасть Україні всю можливу воєнну допомогу
Читайте також: РФ у окупованому Криму починає створення надгоризонтної РЛС типу "Воронеж" з оглядом на 6 тисяч км