xcounter
#

За прикладом Китаю: Британія хоче активніше використовувати цивільні судна для воєнних операцій

897
У розпорядженні збройних сил Британії – чотири цивільні ролкери. Схоже, таких суден скоро стане більше
У розпорядженні збройних сил Британії – чотири цивільні ролкери. Схоже, таких суден скоро стане більше

Туманний Альбіон має потребу в цивільних суднах, які б могли доставляти війська для навчань НАТО або ж постачати паливо і провізію для операцій Королівських ВМС

Міністерство оборони Великої Британії зараз користується послугами оператора-судновласника Foreland Shipping, котрий має флот у чотири судна типу "ролкер". Контракт з цією компанією укладений на період до кінця січня 2024 року.

Один із ролкерів компанії Foreland Shipping доставляє техніку збройних сил Великої Британії для участі в навчаннях Defender Europe-2021, фото з відкритих джерел

Читайте також: Китай хоче заглушити ППО Тайваню переробленими у безпілотники реактивними винищувачами типу МіГ-19

Але британське оборонне відомство уже надіслало запит гравцям логістичного ринку, аби у 2025 році укласти новий контракт із компанією-власником цивільних суден, яка б могла забезпечувати логістичні потреби збройних сил Великої Британії.

При цьому мова як і про планове перекидання військ в рамках маневрів НАТО, так і про "екстрене реагування" на кризи в регіонах, чутливих для Лондона. Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Цивільні судна на службі Королівським ВМС використовуються так само інтенсивно, як і допоміжні військові кораблі, фото з відкритих джерел

Британці в принципі системну увагу приділяють такій опції, як можливість використовувати цивільний торговий флот для забезпечення логістичних операцій.

Наприклад, у вересні 2021 року портал UK Defence Jornal писав, що британське Міноборони провело аудит всього цивільного флоту, що у випадку "великої війни" може бути мобілізований для забезпечення потреб Королівських ВМС за програмою STUFT.

Найбільш знаменитий приклад мобілізації цивільного судна на службу Королівським ВМС Великої Британії - мобілізація контейнеровоза Atlantic Conveyor для використання в ролі "допоміжного авіаносця" під час Фолклендської війни, ілюстративне фото з відкритих джерел

Востаннє програма STUFT вводилась у дію під час Фолклендської війни 1982 року, тоді ж і проводився востаннє аудит цивільних суден, що мають позначку "militarily useful".

Виявилось, що із 1980-х по 2020 рік флот "militarily useful" суден скоротився від 721 до 584, і з цієї кількості лише 72 судна – плавають під прапором Великої Британії. Інші судна, очевидно, їх власники перевели в офшорні юрисдикції. Які оргвисновки з такого аудиту вирішило зробити Міноборони Великої Британії, UK Defence Jornal описувати не стало.

Маловідомо, що як тільки Аргентина потопила Atlantic Conveyor під час війни за Фолкленди, Велика Британія швидко знайшла нове судно на роль "допоміжного авіаносця" у цій війні - мобілізований контейнеровоз MV Baltic Ferry, що належав фірмі Townsend Thoresen

Коли Китай почав готуватись до використання цивільних ролкерів для можливої висадки десанту на Тайвань, тоді Пекін став певним "законодавцем мод". І схоже, що Велика Британія прагне наслідувати таку "моду".

Читайте також: Експерти в США пропонують захищати авіаносці від субмарин Китаю за допомогою "Хорнетів" та F-35