xcounter
#

Відмовитися від МіГ-29 на користь МіГ-21, далекобійні ракети від Roketsan в ЗСУ та інші новини й події тижня війни від Defense Express

16656
MBRL від Roketsan у ЗСУ (фото: 49 ОАБр)
MBRL від Roketsan у ЗСУ (фото: 49 ОАБр)

Про далекобійну зброю ЗСУ з Туреччини та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як не дати літати російським Х-101

Американське видання The Washington Post пише про те, що російський ВПК намагається обходити санкції Заходу по імпорту електроніки, які "по дотичній" зачіпають мінімум 38 країн. Щоб зберегти бодай якісь "лазівки", Росія використовує зокрема фірми з Китаю, щоправда, трафік поставок із таких джерел тримається на рівні 50% від довоєнного. Для "диверсифікації потоків" використовуються канали також в Казахстані та інших країнах Центральної Азії.

Читайте також: Українські танкісти розпочнуть тренування на Abrams від США вже літом і скоріше танків буде більше ніж 31
Пуск Х-101 із Ту-95МС,
Пуск Х-101 із рашистського Ту-95МС, ілюстративне фото

Окрім цього, в хід йдуть прямі контакти в дружніх країнах. Наприклад, за даними Бюро безпеки та промисловості (Bureau of Industry and Security at the Commerce Department) Міністерства торгівлі США, у 2022 році Вірменія аж на 515% збільшила імпорт електроніки американського виробництва, та на 212% наростила закупки електроніки в ЄС, і схоже, що фактичним отримувачем цього ресурсу могла бути саме РФ.

Х-101
Пуск російської ракети Х-101 із стратегічного бомбардувальника, ілюстративне фото з відкритих джерел

Спеціалісти Бюро безпеки та промисловості США також "сегментували" 8 категорій найбільш критичних видів електроніки, необхідних для виробництва російських ракет. Своєрідний "топ-1" в цьому переліку посіли так звані програмовані вентильні матриці (field-programmable gate array, FPGA), необхідні для виробництва однієї з модифікацій крилатої ракети типу Х-101, ймовірно "Изделие 504АП". Тож якщо рашистам не дати FPGA, то їх ракети Х-101 не полетять, а робити Х-50 сенсу не буде.

ЗСУ мають далекобійні високоточні ракети від Roketsan

Збройні Сили України експлуатують MBRL - Multi-Barrel Rocket Launcher від Roketsan, про що говорить фото, які розміщені 49-ю окремою артилерійською бригадою.

roketsan зсу
Фото: 49 ОАБр

На них зафіксовано саме пускову MBRL в експортному виконанні на шасі російського КамАЗу, на самому фото йде завантаження ракет TRLG-230 або TRG-230. Але ця пускова створена за аналогією з HIMARS і є багатофункціональною пусковою. Розповідаємо детальніше про носій, який засвітився в ЗСУ і запускає все, включно з балістичними KHAN.

"Проміняти" МіГ-29 на МіГ-21

У бойовій біографії винищувача МіГ-29 є багато специфічних моментів, і один із них – як так вийшло, що Румунія примудрилась списати свої літаки цього буквально напередодні вступу до НАТО, і тривалий час користувалась лише більш "древнішими" МіГ-21, навіть з поправкою на модернізацію від ізраїльської Elbit Systems.

Румунські МіГ-29
Румунські МіГ-29, фото архівні, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa

В 1989-1990 роках Румунія від Радянського Союзу отримала загалом 21 літак МіГ-29, із яких чотири у версії УБ. Перші польоти на румунських МіГ-29 стартували вже у 1990 році, в різного роду аваріях було втрачено 4 літаки, для компенсації втрат один винищувач був придбаний в Молдові. Так станом на момент списання в 2023 року румунські ВПС мали в своєму розпорядженні 18 літаків типу МіГ-29. Розповідаємо, як ак, що Румунія відмовилась від МіГ-29 на користь МіГ-21, і що зараз з цими літаками.

Всі 13 словацьких МіГ-29AS в Україні

Міністерство оборони Словаччини офіційно повідомило, що процес передачі винищувачів МіГ-29AS до України завершений. Він розпочався ще у березні, коли українські пілоти перегнали чотири літаки до України, але транспортування ще дев'яти машин відбувалось по іншому.

МіГ-29AS
МіГ-29AS. Фото: Vzdušné sily OS SR
"Цю передачу було здійснено по суші з урахуванням максимально можливої безпеки, знову ж таки красно дякую всім хто брав у цьому участь, тому що в таких випадках це справді важлива і складна логістична операція", - повідомив міністр оборони Словацької Республіки Ярослав Над.

МіГ-29AS є найсвіжішими винищувачами у Повітряних Силах України, але те, що дев'ять з них знадобилось переправити суходолом однозначно говорить про їх реальний стан.

Кремль відстріляв майже 4300 ракет "Луна" та "Скад" в Афганістані після виходу військ, результату нуль

Армія РФ за понад рік повномасштабної війни проти України відстріляла майже 5000 ракет різних типів, але так і не добилась бажаного для себе результату.

ОТРК "Ельбрус"
Радянський ОТРК "Ельбрус" в Афганістані, архівне фото з відкритих джерел

Схожий "стиль війни" Кремль практикував у Афганістані протягом березня 1989 – серпня 1991 років, де радянські "спеціалісти" в рамках "ракетно-технического обеспечения боевых действий" примудрились відстріляти загалом 4330 ракет типів 8К14-1 до комплексів Р-17 "Ельбрус" (він же "Скад") та 9М21 до комплексів "Луна-М". І це при тому, що за два місяці боїв перед "офіційним" виводом військ з Афганістану радянські військові примудрились відстріляти мінімум 102 ракети "Скад" на театрі бойових дій, де для ОТРК взагалі-то не було адекватних цілей.

Читайте також: У РФ заявили, що розробили квадрокоптер на дроті, але російський "розробник" перепродає систему з США