xcounter
#

Українські танкісти розпочнуть тренування на Abrams від США вже літом і скоріше танків буде більше ніж 31

M1 Abrams (всі фото: US DoD)
M1 Abrams (всі фото: US DoD)
5998

Строки передачі самих танків Abrams M1A1 SA залишаються неоголошеними, але схоже змістились з "початку 2024 року" на осінь 2023 року, а у кількості самих танкістів, які будуть проходити навчання, є дуже приємна аномалія

У США дійсно прискорюють передачу танків Abrams для України, які раніше планувалось передати десь на початку 2024 року. Й танки будуть доставлена на полігон у Німеччині до кінця травня, через декілька тижнів українські танкісти розпочнуть навчання на них й воно триватиме 10 тижнів.

Про це з посиланням на заяви американських високопосадовців під час зустрічі у Рамштайні, повідомляє Associated Press. Але справа в тому, що це будуть учбові машини, а не 31 танк у версії M1A1 SA, які й призначені до передачі. Рішення щодо підготовки українських бійців на тренувальних машинах, які не передбачені до передачі дозволить одразу пустити M1A1 SA у бій після їх виготовлення. Але строки, коли це буде зроблено, залишаються невідомими.

Читайте також: Збивати "Іскандери" може комплекс Arrow 3, і одна з країн хоче мати його у себе на озброєнні

M1A1 SA
M1A1 SA

Можливим орієнтиром є строк самого навчання, який має розпочатися десь у червні та триватиме 2,5 місяця, тобто орієнтовно до вересня. Але видання зазначило, що після курсу у 10 тижнів може розпочатися й додаткове навчання. Тобто поки строки появи Abrams у ЗСУ можливо визначені у межах вересень-жовтень 2023 року.

Також було оголошена й кількість українських бійців, які пройдуть навчання - 250 осіб, які складають танкові екіпажі та фахівців з ремонту та обслуговування машини. Але у цьому випадку тоді мова йде про 124 танкістів (31 танк з 4 членами екіпажу) та 126 техніків, що є доволі дивною пропорцією, навіть за рахунок підготовки й екіпажів на БРЕМ.

M1A1 SA
M1A1 SA та БРЕМ M88A2 Hercules

Зазначимо, що під час підготовки на танках Leopard 2 в Іспанії було підготовлено 40 членів екіпажів, тобто штатна чисельність на 10 танків та 15 фахівців з технічного обслуговування. У Польщі, за офіційними заявами, навчання проходили 105 бійців - 84 танкісти на 21 танковий екіпаж та ще 21 технік. Пропорція у Німеччини залишилась невідомою.

Тобто, з огляду на все, у Пентагоні запланували передати дещо іншу кількість танків Abrams ніж 31 машину, або за рахунок підготовки більшої кількості екіпажів, або шляхом збільшення кількості фахівців з технічного обслуговування.

Читайте також: Чим рашисти вгатили по Бєлгороду: як працюють бетонобійні бомби на відео