xcounter
#

Чим рашисти вгатили по Бєлгороду: як працюють бетонобійні бомби на відео

20372
Бетонобійні бомби - БетАБ з ракетними прискорювачами
Бетонобійні бомби - БетАБ з ракетними прискорювачами

Спеціальні бомби БетАБ 500ШП​ призначені для знищення злітно-посадкових смуг та залізобетонних укриттів

Після того, як з'явилось детальне відео з бомбардуванням "ВКС" РФ власного Бєлгорода, коли, за офіційною інформацією, "відбулось позаштатне скидання авіаційного боєприпасу" остаточно стало ясно чим саме рашисти вгатили по місту.

З огляду на відео, на якому не видно самого боєприпасу, а лише момент пробиття асфальту та відкладений підрив, мова йде про спеціальну бетонобійну бомбу з ракетним прискорювачем. Саме роботу цього двигуна й чули місцеві жителі.

Читайте також: Рашисти поповнили свій хіт-парад "втомленої" техніки ЗРК С-400: водій теж був не проти "відпочити"

Нижче на відео скидання з Су-34 бетонобійної бомби БетАБ 500ШП над Бєлгородом та у полігонних умовах:

На ньому повністю сходитися момент пробиття ґрунту, яке досягається високою енергією бомби, яка для цього й оснащена прискорювачем, а також відкладений підрив. Саме такі бомби призначені для ураження злітно-посадкових смуг, автострад, залізобетонних укриттів тощо. При цьому використання прискорювача дозволяє здійснити скидання з малих висот, в той час, коли звичайні бетонобійні боєприпаси зазвичай для отримання відповідної енергії мають скидатися зі значної висоти.

Вона може заглибитись на 2-3 метри у ґрунт або пробити до 55 см залізобетону, після чого вже відбувається підрив бойової частини, яка у БЕТАБ-500ШП складає 45 кг. Цікаво, що фронтовий бомбардувальник Су-34 отримав БЕТАБ-500ШП у склад озброєння лише у 2020 році.

Зазначимо, що якби скидання відбулось буквально на пару десятків метрів у бік, то БЕТАБ-500ШП вже потрапив би у багатоповерхівку.

бєлгород БЕТАБ-500ШП
Читайте також: Як британці використали свої Sea King у Фолклендській війні 1982 року, і що з цього актуальне для ЗСУ в 2023 році