xcounter
#

Збивати "Іскандери" може комплекс Arrow 3, і одна з країн хоче мати його у себе на озброєнні

5660
Пуск ракети "Искандер", фото ілюстративне
Пуск ракети "Искандер", фото ілюстративне

Про плани Німеччини озброїтися ізраїльським протиракетним комплексом повідомлялося ще минулого року

Німеччина хоче посилити свою протиракетну оборону новою системою і, як відзначають в оборонному відомстві Ізраїлю, уряди цих двох країн та компанія Israel Aerospace Industries наразі ведуть "попередні перемовини" про постачання системи Arrow 3 в Німеччину, як розповідає видання Defense News.

arrow ракета Ізраїль пуск
Пуск ракети Arrow, фото: Агенція протиракетної оборони США

Точніше, як стверджують в міністерстві оборони Ізраїлю, сторони "розпочали обговорення проекту угоди про закупівлі" цих систем протиракетної оборони. Конкретних деталей щодо кількості, вартості угоди і термінів постачання поки що не повідомляється. Окремо відзначається, що можливість експорту ізраїльского комплексу також буде залежати і від Сполучених Штатів з урахуванням того, що Arrow 3 створювався спільно з агенцією протиракетної оборони США.

Читайте також: Як Ізраїль продає країнам НАТО зброю, котру не має на озброєнні ЦАХАЛ, і в чому тут "підвох"

Загалом Німеччина розглядає комплекс Arrow 3 як варіант посилення своєї протиракетної оборони проти РФ ще з минулого року, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – німці хочуть мати ізраїльський Arrow 3 зокрема як варіант протидії такій загрозі, як російські балістичні ракети "Искандер". До речі, тоді ж відзначалося, що німці планують "вкласти" у проект 2 млрд євро і розраховують розгорнути його вже у 2025 році.

В Ізраїлі комплекс Arrow 3 є складовою багаторівневої системи протиповітряної та протиракетної оборони – він працює разом з такими відомими комплексами, як "Залізний купол" та "Праща Давида" і закриває "верхній" рівень, тобто забезпечує перехоплення передусім балістичних ракет.

Протиракетний комплекс Arrow (він же Hetz) створювався ще з 1986 року. До 1994 прототип успішно пройшов випробування, а перша батарея була розгорнута у березні 2000 року.

Arrow 3 комплекс протиракетної оборони Ізраїль

Під час пуску Arrow 3 у 2013 році, фото: Агенція протиракетної оборони США

Роботи над версією Arrow 3 розпочалися у 2008 році. Комплекс Arrow 3 позиціонується як система позаатмосферного перехоплення балістичних ракет, зокрема і МБР з різними типами боєголовок (в тому числі й ядерними), а також, як стверджують в Ізраїльській космічній агенції, може бути й засобом проти супутників.

Дальність перехоплення озвучується у 2400 км, висота – понад 100 км. Відзначається, що батарея комплексу Arrow 3 може перехоплювати залпи у понад п’ять балістичних ракет протягом 30 секунд. Причому запуск може здійснюватися ще до того, коли стане відомо, куди летить ворожа ракета – а коли ціль та курс буде виявлено, ракета-перехоплювач здійснить перенаправлення. Вартість однієї такої ракети оцінюється у 2-3 млн доларів.

Читайте також: ЗРК Patriot в Україні: чи приїхав насправді, які задачі буде виконувати та яка озвучена потреба у цих комплексах