xcounter
#

Німеччина хоче мати власний "Залізний купол" проти Росії, але не поспішає постачати нову зброю Україні

Про це пишуть німецькі ЗМІ
Німеччина розглядає можливість купівлю в Ізраїлю системи протиракетної оборони Arrow 3
Німеччина розглядає можливість купівлю в Ізраїлю системи протиракетної оборони Arrow 3
2700

Хоча Берлін певною мірою змінив свою політику щодо Росії після агресії проти України, все одно йдеться про своєрідний мінімалізм влади Німеччини у збройових рішеннях. Це обмежує ефективність німецької підтримки України у протидії російській навалі.

Німеччина розглядає можливість придбання системи протиракетної оборони для захисту від потенційного нападу Росії, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz) в ефірі німецького телеканалу ARD у неділю, 27 березня. "Це, безумовно, одне з питань, які ми обговорюємо, і не без причини", - заявив він.

Канцлер ФРН Олаф Шольц (Olaf Scholz)

Шольц не оголосив подробиць, але раніше газета Bild am Sonntag повідомляла, що для створення протиракетного щита, який має охопити усю територію Німеччини, передбачається купівля в Ізраїлі системи протиракетної оборони Arrow 3. За даними видання, систему, яка коштуватиме Німеччині два мільярди євро, може бути розгорнуто у 2025 році.

Читайте також: Новий засіб для пекла: Німеччина передала багатоцільові гранатомети RGW-90 Мatador

Необхідність створення надійної системи ППО/ПРО для Німеччини Олаф Шольц пояснив, звісно, загрозами з боку РФ. "Ми всі маємо розуміти, що у нас є сусід, який готовий застосувати силу для просування своїх інтересів. Тому ми маємо всі разом стати настільки сильними, щоб цього не сталося", - стверджував глава німецького уряду.

Постріл з Panzerfaust 3

Проте нагадаємо: нині саме Україна - як форпост цивілізації - веде війну з росією, аби "цього не сталося".

Але та ж Німеччина насьогодні достатньо стримано діє у відношенні військової допомоги Україні. Уряд Німеччини, незважаючи на пропозиції від збройової промисловості цієї країни, вирішив не купувати нову зброю для поставок до України, написала 28 березня газета Die Welt. Причина, як стверджується, "скептицизм канцлера".

Днями Німеччина передала бійцям з рашизмом доволі велику партію новітньої протитанкової зброї - багатоцільових гранатометів RGW-90 Мatador. Мова йде про понад 2500 одиниць. І, як повідомила німецька газета Bild, це лише перша партія гранатометів, загальний обсяг постачання яких, що схвалено урядом Німеччини - 5900 одиниць. Ця зброя була закуплена Україною.

Як пише Die Welt, Німеччина досі не посилала в Україну "нову" зброю. Поставки здійснювались лише з надлишкового обладнання Бундесверу, або — як у недавньому випадку з новими гранатометами RGW-90 — після безпосередньої закупівлі Києвом. Ці поставки погоджує міністерство економіки, на чолі з представником Зелених Робертом Хабеком.

Проте федеральний уряд досі не прийняв рішення про закупівлю за власні кошти озброєння, яке потім можна було б поставити до Збройних сил України. "І це при тому, що німецька оборонна промисловість вже тривалий час пропонує техніку та зброю, яку можна було б доставити в Україну у стислі терміни", - пише видання Die Welt.

Коментатори підозрюють, що протидії такому типу дій виступає канцелярія саме канцлера на чолі з Олафом Шольцом. Кажуть, що значна частина представників коаліційної партії СДПН продовжує скептично ставитися до поставок зброї в Україну.

ПЗРК Стріла

Поки що Берлін поставив із запасів Бундесверу ПЗРК Stinger (500 одиниць), "Стріла" (близько 1,5 тис. одиниць) та гранатомети "Панцерфауст".

Panzerfaust 3

При цьому повідомлялось, що можливості підтримки України шляхом передачі вже наявної зброї та техніки вичерпані. Хоча німецька промисловість пропонувала різні варіанти постачання обладнання, але поки що рішення федерального уряду про його закупівлю з метою передачі Україні немає.

Читайте також: Німеччина надасть Україні 1000 протитанкових засобів та 500 ракет до ПЗРК Stinger – Олаф Шольц