xcounter
#

Великобританія розмістила крило Eurofighter Typhoon поблизу України на авіабазі у Румунії

Eurofighter Typhoon Королівських повітряних сил
Eurofighter Typhoon Королівських повітряних сил
10681

​Винищувачів Eurofighter Typhoon розміщені на авіабазі Mihail Kogălniceanu

Королівські повітряні сили Великої Британії перебазували крило багатофункціональних винищувачів Eurofighter Typhoon на авіабазу Mihail Kogălniceanu.

"Разом з винищувачами ВПС Румунії чотири Eurofighter Typhoon будуть виконувати місії повітряної поліції НАТО, охороняючи небо союзників над Чорним морем", - йдеться у повідомленні командування повітряних сил НАТО.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon приземлились у Румунії надвечір 22 квітня

Зазначимо, що авіабаза розташована поблизу причорноморського міста Констанца у Румунії у 100 км від кордону з Україною.

Читайте також: Російська ППО остаточно програла: Baykar показала нові можливості безпілотника Akinci
Mihail Kogălniceanu база
Місцезнаходження авіабази Mihail Kogălniceanu

Також повідомлено, що літаки належать до 121-го експедиційного крила (Expeditionary Air Wing), які належать до сил швидкого реагування та готові до розгортання за мінімальні строки.

Eurofighter Typhoon
Мова йде про чотири літаки Eurofighter Typhoon

Зазначимо, що до таких формувань зазвичай, крім винищувачів входять транспортні літаки, літаки-заправники та AWACS, що дозволяє підрозділу діяти самостійно та легко інтегруватися до загальних сил НАТО.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon відноситься до покоління 4+

Загалом Великобританія має у своєму розпорядженні 139 Eurofighter Typhoon, які становлять основу авіапару королівських сил та регулярно використовуються не тільки у місіях патрулювання та перехоплення російських літаків, а й бойових операціях, зокрема у Лівії та Сирії.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon активно бере участь у бойових операціях

Загалом цей літак належить до покоління 4+ завдяки інтеграції у нього технологій малопомітності, можливостей бортового радіоелектронного оснащення та широкому спектру високоточного озброєння.

У повітряному Eurofighter спирається на можливості американських ракет AIM-120 AMRAAM із дальністю пуску до 120 км та європейських MBDA Meteor із дальністю пуску понад 100 км.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon відрізняється доволі потужним бойовим навантаженням у 7,5 тонн

Для знищення наземних цілей, крім високоточних бомб, Eurofighter Typhoon може використовувати крилаті ракети Storm Shadow із дальністю пуску до 560 км.

Eurofighter Typhoon Storm Shadow
Eurofighter Typhoon з крилатими ракетами Storm Shadow

Також нагадаємо, що раніше з’явилась інформація про плани Лондона направити у Чорне море есмінець type 45 та фрегат type 23, які мають пройти Босфор на початку травня.

Окрім того, Військово-повітряні сили США декілька днів тому перекинули в Польщу кілька десятків своїх винищувачів F-15 та F-16.

Читайте також: Шойгу заявив про відведення угруповань військ від кордонів України, але частину техніки розмістять під Воронежем (оновлено)