xcounter
#

Велика Британія передумала списувати С-17: Лондону потрібен аналог "Руслана"

1401
Вантажопідйомність цих літаків сягає 77 тонн
Вантажопідйомність цих літаків сягає 77 тонн

Британські військові зараз говорять, що вісім таких транспортних літаків прослужать до 2040 року

На початку березня цього року міністерство оборони Великої Британії в рамках плану оборонної реформи заявляло намір скоротити флот своєї транспортної авіації.

Зокрема, до 2030 року мають бути списані 14 транспортних літаків C-130J Hercules та 45 транспортних гелікоптерів, із транспортного авіафлоту в строю мають лишитись лише літаки А400М та гвинтокрили Chinook. При цьому, щоправда, британське оборонне відомство не уточнювало, якою ж буде доля восьми транспортних літаків С-17.

Читайте також: "Руслани" трудяться для НАТО: "Антонов" вивіз із Афганістану вертольоти Бундесверу
Серійне виробництво літаків С-17 стартувало лише в 1993 році

Тепер же, на початку червня цього року, як пише портал UK Defence Jornal, Міноборони Великої Британії таки визначилось: усі вісім літаків С-17 лишатимуться в строю ВПС до 2040 року.

Тут можемо припустити наступне. Керівники британського оборонного відомства розсудили, що збройним силам країни для ведення операцій закордоном все ж потрібен не тільки літак з вантажопідйомністю до 40 тонн (А400М), але й також – із вантажопідйомністю до 80 тонн (тобто той же С-17).

Дальність польоту С-17 із максимальним навантаженням - до 4,5 тисяч кілометрів

Врешті, в очах британських військових С-17 має значну перевагу в можливостях оперативного використання, аніж той же А400М.

Можемо вказати на такий епізод: на початку червня цього року британський F-35B із складу авіагрупи британського авіаносця HMS Queen Elizabeth мусив виконати аварійну посадку на острові Ібіца, для цього літака треба було терміново доставити комплектуючі. І як розповідав той же портал UK Defence Jornal, британські військові для цієї місії задіяли саме С-17, а не А400М.

Велика Британія також використовує свої С-17 для перекидання літаків та гвинтокрилів в чутливі для себе регіони

І також – варто пригадати, що наприкінці минулого року військові Великої Британії проводили комплекс випробувань по розширенню можливостей С-17 для посадки на злітно-посадкові смуги з сухим та вологим брудом. Кадри одного із епізодів таких випробувань потрапили у відкритий доступ, Defence Express їх також залюбки публікував.

Британський С-17 на тлі пустельного пейзажу

Іншими словами: Великій Британії для досягнення своїх воєнно-політичних та геополітичних цілей потрібні літаки-аналоги "Руслана".

І тут, між іншим, є "вузол", за допомогою якого наш концерн "Антонов" зможе знайти нові замовлення на перевезення літаками Ан-124, взаємовигідні для Києва та Лондона.

На фото - літак Ан-124 "Руслан" "Авіаліній Антонова" виконує евакуацію гвинтокрилів німецької армії з Афганістану
Читайте також: Бронемашини Ajax небезпечні для військових: у Великій Британії занепокоєні через проблеми з машинами від General Dynamics