xcounter
#

Вчаться опиратись Китаю: Австралія відпрацьовує взаємодію своїх ВМС та винищувачів F-35A

2067
Такі тренування відбувається уже вдруге за останні чотири місяці
Такі тренування відбувається уже вдруге за останні чотири місяці

Австралійські есмінців та "стелс-літаки" відпрацьовували спільні дії по ураженню повітряних цілей

Збройні сили Австралії провели навчання "TASMAN SHIELD 21", які тривали із 22 по 12 березня цього року.

Одним із елементів цих навчань було відпрацювання спільних дій між ланками стелс-винищувачів F-35A та кораблів австралійських військово-морських сил, зокрема – есмінця HMAS Hobart, пише портал Naval News.

Читайте також: Флот Китаю уже здатен діяти навіть у водах Європи, США вимушені перекидати кораблі на Тихий океан
Корабель HMAS Hobart та винищувач F-35A

Австралійське оборонне відомство не розкриває, як саме відбувалась взаємодія та обмін даними між F-35A та військово-морським флотом. Однак, зазначає видання, есмінці типу Hobart в складі австралійських ВМС призначені для ведення протиповітряної оборони, ураження усіх типів повітряних цілей.

"Головний калібр" есмінців цього типу – зенітні ракети SM-2, що мають дальність стрільби понад 150 кілометрів. При цьому есмінці Hobart мають систему управління вогнем Aegis.

Есмінець HMAS Hobart виконує стрільбу ракетою SM-2

Із цих даних можемо зробити висновок, що австралійські збройні сили відпрацювали таку схему взаємодії: F-35A виконували функцію цілевказання та передачі даних, кораблі Hobart – виконували безпосереднє ураження цілей.

До слова, аналогічну схему взаємодії – F-35 виконують цілевказання, а наземні засоби протиповітряної оборони уражають цілі – відпрацьовували військово-повітряні сили США під час навчань в Балтійському регіоні, котрі відбулись на початку березня цього року.

"Стелс-винищувач" F-35А Королівських ВПС Австралії

Також показово, що збройні сили Австралії в кінці грудня 2020 року вже проводили аналогічні навчання по взаємодії есмінців типу Hobart та літаків F-35A.

Тому, за цими даними випливає, що Австралія тренується стримувати потенційну агресію Китаю у можливій взаємодії із американськими союзниками.

Відомо, що на початок 2020 року австралійські військово-повітряні сили мали 16 літаків F-35A. Очікується, що всі замовлені 72 стелс-винищувачі мають стати до строю ВПС Австралії до кінця 2023 року.

В одному строю - усі три есмінці типу Hobart, що входять до складу ВМС Австралії
Читайте також: "Кинжал" поза грою: чи зможуть японські "супересмінці ПРО" боротися з гіперзвуковими ракетами