xcounter
#

В Україні скоро може з’явитися глобальний комплекс ситуативної обізнаності та моніторингу обстановки на морі

2910
Загоризонтна пасивна РЛС "Мінерал-У" на шасі Tatra 8х8 здатна побачити ворога на відстані 500-600 км
Загоризонтна пасивна РЛС "Мінерал-У" на шасі Tatra 8х8 здатна побачити ворога на відстані 500-600 км

Загальні вимоги для такої системи вже відпрацьовані й навіть створений програмний продукт

Про роботу зі створення єдиної системи висвітлення морської обстановки, яка містить систему висвітлення берегового спостереження, підводного спостереження та створення можливості швидкої оперативної передачі даних з висвітлення морської обстановки до єдиної системи управління ЗСУ, представники Міноборони та Генштабу ЗСУ України розповіли в рамках прес-конференції "Стан та перспективи цифрової трансформації: оснащення ЗСУ високотехнологічними зразками озброєння".

Військові та представники оборонного відомства повідомили, що вже зараз існують певні напрацювання по цій важливій програмі моніторингу.

Читайте також: Як Україна буде контролювати Чорне море: світовий досвід та власні технології
БПЛА Bayraktar TB2
Для оптичного спостереження та ідентифікації цілей можуть бути застосовані розвідувально-ударні БПЛА Bayraktar TB2, партія яких у цьому році була отримана ВМСУ

"На сьогодні у ЗСУ відпрацьовані загальні вимоги до даної системи. Проведений відповідний комплекс наукових досліджень, визначений склад такої системи. В тому числі визначені шляхи, розгортання таких систем, які ми можемо отримати в рамках матеріально-технічної допомоги", - розповів заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, полковник Володимир Коваль.

РЛС
Для контролю повітряної обстановки ЗСУ закуповує системи електронно-оптичного спостереження "Джура-Оптикум" та РЛС від "Аеротехніка-МЛТ"
"Сплановані заходи щодо включення програми щодо розвитку ВМСУ, а також до державної цільової оборонної програми розвитку Збройних сил й озброєння та військової техніки", - додав він.
укрінформ
Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, полковник Володимир Коваль та заступник Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Юлій Гере

Своєю чергою, заступник Генерального директора - керівник експертної групи супроводження проєктів Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України, полковник Роман Грицький зауважив, що вже розроблено відповідне програмне забезпечення для такої системи.

СРК Лагуна
Також в освітленні надводної обстановки можуть допомогти станції загоризонтної розвідки типу "Мінерал-У" чи "Мельхіор"

"В системі Міністерства оборони та ЗСУ є на сьогодні програмний продукт, який забезпечить ситуативну обізнаність. Наступного року ми плануємо пройти державну експертизу у сфері технічного захисту інформації й підтвердити рівень гарантії цього ПО. Тому, про ту складову цієї програми, яку ви назвали (кореспондент видання АрміяInform), у нас є чіткий шлях, покроково. Як зробити так, щоб ця система ситуаційної обізнаності в наступному році запрацювала відповідно до чинного законодавства", - відзначив він.

При цьому, заступником Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Юлієм Гере було зауважено, що в рамках впровадження такої системи також ведуться перемовини й консультації України й керівництва держав-партнерів. Й остаточне рішення зі створення такої системи буде прийняте в межах домовленостей між керівництвом держав.

Румунія
При створенні такої складної системи ймовірно буде притягнутий й відповідний досвід держав-партнерів з країн НАТО, наприклад Румунії

"Або це буде своє, або це буде щось надане в рамках партнерської допомоги, або це буде щось спільне", - відзначив він.

Читайте також: Морські Bayraktar TB2: що насправді передали ВМСУ - розповідаємо все, що дозволено (відео)