xcounter
#

У Великій Британії ще у 2019 році розписались, що не зможуть воювати без касетних боєприпасів

У випадку війни з РФ у НАТО все одно будуть використовувати касетні боєприпаси (фото: British Army)
У випадку війни з РФ у НАТО все одно будуть використовувати касетні боєприпаси (фото: British Army)
15845

Дослідження британського Royal United Services Institute for Defence and Security Studies красномовно описало все те, що відбувається в Україні щодо снарядів, включно з касетними DPICM, ще чотири роки тому

У Великій Британії ще у 2019 році фактично визнали, що збройні сили країни не зможуть протистояти РФ, під час можливого конфлікту у складі сил НАТО, якщо не будуть використовувати касетні артилерійські снаряди DPICM.

Про це говорить дослідження британського центру Royal United Services Institute for Defence and Security Studies - RUSI чотирирічної давнини. Й зазначені у дослідженні фактори, обставини та логічний висновок абсолютно точно збігаються з тим, що відбувається на полі бою проти РФ у реальності.

Читайте також: Чи можливо взагалі переробити далекобійний ЗРК С-200 для знищення наземних цілей
M777
M777 ЗСУ (фото: ГШ ЗСУ)

Зокрема автори доповіді розібрали наслідки приєднання Великої Британії до міжнародної конвенції заборони використання касетних боєприпасів, та визнали, що це не відповідає реальним безпековим загрозам. Зокрема наводиться досвід проведення міжнародних навчань Joint Warfighting Experiment 2019 року.

І весь успіх британських сил залежав лише від того, чи отримували вони артилерійську підтримку з боку військ США саме касетними боєприпасами. А тодішній британський бригадний генерал Джон Мед, згодом начальник штабу Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО зазначив, що "вогонь Корпусу морської піхоти США з використанням DPICM рятував день за днем протягом усіх навчань, ці боєприпаси були й залишаються game changer".

DPICM M864
Снаряд DPICM M864 (фото: US DoD)

Також RUSI в аналізі 2018 року сценарію війни з РФ у країнах Балтії зазначило, що "як на ранніх стадіях, так і протягом будь-якого конфлікту високої інтенсивності з Росією, вона буде застосовувати проти британських військ касетні боєприпаси та інші види зброї з площадним ефектом, такі як смертоносні, термобаричні боєприпаси".

І все це вимагатиме відповідного запасу снарядів у країнах НАТО, але британська армія буде спиратися лише на звичайні осколково-фугасні артилерійські снаряди, які не зможуть конкурувати з російськими касетними боєприпасами у співвідношенні вартість-ефективність.

"Через те, що осколково-фугасні снаряди мають набагато менший ефект, потрібно здійснювати більше пострілів, щоб виконати аналогічне завдання. Це означає, що або кількість артсистем має бути істотно збільшено, або вести вогонь довше, що загрозливіше в умовах контрбатарейного вогню противника".

AS-90
САУ AS-90 та звичайні ОФ снаряди до неї (фото: British Army)

З боку Defense Express додамо, що для НАТО без розгортання сил США у Європі, що за оцінками самого RUSI займе 140 днів, європейський сегмент Альянсу фізично не міг станом на 2019 рік досягти навіть паритету у кількості артсистем з РФ. А сам аналітичний центр наводить своє моделювання війни країн НАТО за країни Балтії з РФ від 2018 року, в якому порахував, що сили Альянсу зможуть протиставити у перші дні боїв лише 32 одиниці САУ проти 342 артсистем та 270 одиниць РСЗВ російської армії.

Й тому RUSI прямо ставить запитання, а чи "сумісні зобов'язання Великої Британії за Конвенцією щодо заборони касетних боєприпасів з її Стратегією національної безпеки". А на логічний аспект відносно небезпеки для цивільних осіб зазначає, що це можливо обговорювати у випадку застосування касетних боєприпасів у конфліктах малої інтенсивності, а не у випадку війни НАТО з РФ.

Читайте також: Чим знову атакували Кримський міст: рашисти заявляють, що збили, але плутаються у свідченнях