xcounter
#

"Талібан" та бойовики ІДІЛ провели першу перестрілку в Афганістані: є противник для трофеїв від США

1182
Бойовики "Талібану" зараз по суті виконують роль збройних сил Афганістану
Бойовики "Талібану" зараз по суті виконують роль збройних сил Афганістану

Схоже, ось і визначився противник, проти якого таліби використають трофейне озброєння, яке залишилось від армій Афганістану та США

В столиці Афганістану Кабул відбулась перша перестрілка між бойовиками терористичного угрупування ІДІЛ, бойовиками руху "Талібан" та урядовими структурами.

Зокрема, як пише турецьке інформагентство "Анадолу" в понеділок 4 жовтня працівники 17-го відділку поліції Кабулу провели антитерористичну операцію, ціль якої – знищення бойовиків ІДІЛу.

Читайте також: Армія США лише в 2023 році отримає тактичну ракету PrSM, дальність пуску перевищить 1000 кілометрів
Поліція Афганістану і до приходу "Талібану" до влади була задіяна в операціях проти ІДІЛ, фото ілюстративне

Також, за деякими даними, у ніч на понеділок 4 жовтня в одному із районів Кабулу бойовики "Талібану" та бойовики ІДІЛ провели "самодіяльну" перестрілку, без участі урядових формацій Афганістану.

Якою була чисельність сил, що брали участь в цих двох епізодах – невідома. Але тут є важливим інший момент. До цього часу не було визначено противника, проти якого "Талібан" може використати весь масив озброєння, який був отриманий як трофеї від Національної армії Афганістану та Армії США.

Бойовики "Талібану" використовують трофейні MRAP, фото ілюстративне

Зокрема, як писало Defense Express, в руки талібів могли потрапити 21 штурмовик Super Tucano, п’ять ударних Mи-35, 53 легких вертольоти MD-530F, 35 транспортних вертольотів Mи-17 та стільки ж UH-60 Black Hawk, 17 легких літаів Cessna 208B, сім Pilatus PC-12 та три C-130H Hercules.

Радянські вертольоти Національної армії Афганістану, що могли стати трофеями "Талібану"

Також ми розповідали про те, що в проміжку між 2001 та 2020 роками США і союзники

поставили для Афганістану

21,9 тисяч броньованих автомобілів типу HMMWV-UA або ж ASV-150/M-1117, 159 протитанкових ракет TOW та 128 вживаних артилерійських систем. Як мінімум частина цього озброєння також могла потрапити до рук талібів.

І схоже, що тепер це озброєння буде спрямоване зокрема проти філіалу ІДІЛ на Близькому Сході, у "міжвидових" розбірках з "Талібаном".

Патруль "Талібану" в Кабулі, фото ілюстративне
Читайте також: ​Китай продемонстрував нову колісну БМП VN22 на шасі 6x6 (фото)