xcounter
#

Таємна зброя Росії на Чорному морі: гідроакустичні системи, які шпигують за нами

Таємна зброя Росії на Чорному морі: гідроакустичні системи, які шпигують за нами
3521

РФ таємно формує нову загрозу "з-під води", готує підводний плацдарм для тотального контролю за Чорним морем. Здійснюється розробка ешелонованої системи висвітлення надводної та підводної обстановки з розробкою та впровадженням новітніх гідроакустичних систем.

Такий висновок роблять автори детальної аналітичної праці під назвою "Підводний простір українського моря: виклики та загрози". Ця публікація 10 липня вийшла у новому номері журналу "Чорноморська безпека", що видається Центром глобалістики "Стратегія ХХІ".

Подаємо цікавий аналіз російських гідроакустичних систем, які активно розвиваються та застосовуються військовим керівництвом РФ у океанській операційній зоні (першій рубіж); дальня морська операційна зона (другий рубіж) і ближня морська операційна зона (третій рубіж).

Читайте також: Ударна "заобрійна" сила ВМС: що стоїть за новими морськими пріоритетами Міністра оборони

Саме на третьому рубежі здійснюється висвітлення обстановки поблизу територіальних вод РФ, хоча у контексті анексованого Криму, звісно, це набуває іншого тлумачення.

Путін, море і батіскаф

Отже, що саме застосовує Росія у зоні Чорного моря?

Пасивний гідроакустичний комплекс МГК-608

В північно-західній частині Чорного моря, починаючи з 2019 року, розпочато розміщення стаціонарного пасивного гідроакустичного комплексу МГК-608. Особливістю даного комплексу є те, що винос гідроакустичних буїв (антен) здійснюється на відстань до 200 км від берегової лінії та радіус виявлення становить близько 100-150 миль.

Передача даних про обстановку буде здійснюватися через оптоволоконні канали зв’язку на пункт обробки та аналізу інформації.

Після розгортання гідроакустичного поля від мису Тарханкут, ймовірно, до району на схід від острова Зміїний, РФ буде мати змогу повністю контролювати надводну та підводну обстановку в північно-західній та західній акваторії Чорного моря.

Стаціонарний пасивний гідроакустичний комплекс МГК-608

Стаціонарний гідроакустичний комплекс "Рациональность ВГ-5"

Також для визначення надводної та підводної обстановки, як у ближній морській операційній зоні, так і в прибережній зоні акваторії Чорного моря розгорнуто та продовжує розгортатися низка гідроакустичних систем, які з великою імовірністю також будуть інтегровані в Єдину державну систему висвітлення надводної та підводної обстановки.

Мова йде про стаціонарний гідроакустичний комплекс "Рациональность ВГ-5", що призначений для ведення гідроакустичної розвідки та класифікації підводних і надводних цілей (у режимах гідролокації та шумопеленгування), а також забезпечення звукопідводного та акустичного телеграфного зв’язку з підводними човнами та іншими об’єктами у відкритому морі.

РФ таємно формує нову загрозу "з-під води"

На сьогоднішній день відомо про завершення будівництва інфраструктури центру управління цим комплексом. Організаційно він входитиме до складу 14-го району спостереження Новоросійської ВМБ. В перспективі РФ планує розгорнути ще один такий комплекс на мисі Сарич (тимчасово окупована територія АР Крим).

Автономні гідроакустичні станції "Амга-М"

Також для визначення надводної та підводної обстановки задіється система виявлення підводних човнів у складі автономних гідроакустичних станцій (АГАС) "Амга-М", які призначені для пошуку, виявлення, класифікації та супроводження підводних човнів, визначення напряму руху та передачі інформації про них на берегові або корабельні пункти управління.

Система виявлення підводних човнів у складі автономних гідроакустичних станцій "Амга-М"

Вперше така система виявлення підводних човнів у кількості 20 означених станцій була розгорнута на початку 2014 року у морській акваторії м. Сочі для забезпечення безпеки проведення Олімпійських ігор. Зазначені заходи дозволили створити протичовновий рубіж протяжністю до 100 км і шириною до 6 км.

Управління станціями може здійснюватися з надводного корабля чи берегового пункту управління за допомогою гідроакустичного зв’язку, а передача інформації від АГАС про виявлення підводного човна – засобами радіозв’язку на відстань до 60 км.

АГАС "Амга-М" забезпечує сектор огляду 360 градусів та може бути встановлена на якір у районах з глибинами від 300 до 1500 м. Завдяки цьому забезпечується приховане перебування станції на позиції та всієї системи виявлення підводних човнів у цілому.

Зони покриття акваторії Азово-Чорноморському регіону гідроакустичними станціями РФ

Стаціонарна електромагнітна станція "Анаконда-СП"

Стаціонарна електромагнітна станція "Анаконда-СП" призначена для виявлення та класифікації підводно-диверсійних сил та засобів (бойові плавці, безекіпажні підводні апарати тощо) на дальності до 30 км.

РФ планує ввести в експлуатацію дві такі станції, розміщені на території АР Крим. Одну – в районі мису Тарханкут, другу – на мисі Херсонес. Розгортання цих станцій дозволить посилити ближню зону оборони пунктів базування ЧФ, а також критичних об’єктів цивільної інфраструктури, передусім від можливих дій підводно-диверсійних сил та засобів.

Активна магнітно-акустична станція МГ-818 "Диабаз"

Для виявлення диверсійних сил і засобів у ближній зоні оборони пунктів базування та інших об’єктів морської інфраструктури РФ планує використовувати активну магнітно-акустичну станцію МГ-818 «Диабаз» (виявлення, класифікації підводно-диверсійних сил і засобів). На сьогоднішній день здійснюється оцінка бойових можливостей цієї станції та визначення місця її подальшого розгортання.

АГАС "Амга-М", ЕМС "Анаконда-СП" та АМАС "Диабаз" є автономними станціями, що дає можливість оперативно їх розгорнути у Азово-Чорноморському регіоні. Не виключається їх використання для охорони захоплених Росією об’єктів на газових родовищах "Чорноморнафтогазу" у виключній морській економічній зоні України та мостового переходу через Керченську протоку.

Дельта-МГА
Система "Дельта-МГА" активно використовується в інтересах ПАТ "Газпром"

Система "Дельта-МГА"

В період 2018-2019 років проведено випробування та введення в експлуатацію нової системи "Дельта-МГА", що активно використовується в інтересах ПАТ "Газпром" (за заявами - в інтересах безпеки підводних ліній газопроводів). Дані гідроакустичні станції встановлено на трасі газопроводу "Турецький потік".

РФ не полишає перспективи нарощування засобів гідроакустичної розвідки за рахунок її розміщення на інфраструктурних об’єктах "Блакитного потоку" та "Турецького потоку", що практично призведе до повного контролю підводного простору Чорного моря.

Таким чином, РФ таємно формує нову загрозу "з-під води", ведеться підготовка підводного плацдарму як елементу тотального контролю за Чорним морем та перенесення майбутнього протистояння не лише в космос, а й під воду.

Автори дослідження:

Юрій Бакай, провідний спеціаліст НВК «Клівер» (Київ), капітан 1 рангу у відставці,

Анатолій Бургомістренко, капітан 1 рангу,

Сергій Гайдук, віце-адмірал, командувач ВМС України у 2014-2016 рр., голова Асоціації ветеранів ВМС України.

Повна версія дослідження, а також рекомендації щодо протидії російській стратегії підводного домінування у Чорному морі - за цим лінком.

Читайте також: Командувач ВМС ЗСУ: Заплановано три дивізіони берегових ракетних комплексів "Нептун"
ТЕГИ Розвідка