xcounter
#

Ставили навіть вогнемети "Шмель-М": як у СБУ удосконалювали катери-камікадзе, які кошмарять флот РФ і міст

11804
Надводний дрон-камікадзе атакує російський десантний корабель "Оленегорский горняк"
Надводний дрон-камікадзе атакує російський десантний корабель "Оленегорский горняк"

Україна активно використовує проти російського окупаційного війська катери-камікадзе, які б’ють як по Кримському мосту, так і по ворожих кораблях

Восени 2022 року Служба безпеки України вперше в бойових умовах протестувала безекіпажні катери камікадзе, які уразили у Севастопольській бухті одразу два фрегати Чорноморського флоту РФ — "Адмирал Макаров" та "Адмирал Ессен", останній з яких після удару тривалий час перебував на ремонті у доці, водночас російське оборонне відомство визнало удар по тральнику "Иван Голубец".

Удари було здійснено на той час таємничими дронами-камікадзе, і цей удар, як розповідає видання NV, яке поспілкувалося з очільником СБУ Василем Малюком, став поштовхом до удосконалення морських дронів-камікадзе.

Читайте також: Рашисти на фрегаті з "Калібрами" замалювали ніс та корму, наче це не "помітить" катер-камікадзе

Так, після цієї атаки фахівці служби зрозуміли, що бойової частини тодішніх катерів-камікадзе, які використали, було замало для проведення результативних операцій на морі.

катер-камікадзе
Один з перших катерів-камікадзе, фото за вересень 2022 року

Це стало поштовхом до збільшення кількості вибухівки на таких катерах-камікадзе, наприклад, в одному з варіантів катер-камікадзе "Морський малюк" має аж до 850 кг гексогену, а також інші удосконалення, зокрема й модернізовану систему управління.

Саме ці оновлені дрони із майже тонною вибухівки було застосовано для удару по Кримському мосту 17 липня цього року, що призвело до обвалу частини дорожнього полотна мосту.

Крім того, у рамках оновлень на морські катери-камікадзе навіть встановлювали реактивні вогнемети "Шмель-М". У рамках удосконалення цього озброєння також впроваджували й інші "ноу-хау", але ці секрети у СБУ поки що зі зрозумілих причин не розкривають.

Цікаві деталі очільник Служби безпеки України розповів також і про спецоперацію з підриву Кримського мосту вночі 8 жовтня 2022 року — спершу міст планували підірвати за допомогою фури з бочками з олією, в яких ховалася вибухівка, але згодом зупинилися на варіанті, коли вибухівка в машині була обмотана целофановою плівкою — вийшла така собі імітація великих рулонів, які не мали б викликати підозру і на які не відреагували б митні сканери. Сумарна вага таких "рулонів" у тротиловому еквіваленті становила 21 тонну.

Також важливим завданням було обійти російські системи РЕБ на постах біля мосту, для чого була створена технічно складна система, завдяки якій вдалося підірвати вибухівку на середині мосту.

Читайте також: Туреччина показала свій катер-камікадзе, готова за 1 рік зробити 100 одиниць