xcounter
#

США засудили збиття Росією супутника "Космос" новою ракетою, вважають такі дії загрозою

Росія демонстративно знищила супутник, що знаходився на низькоорбитальній траєкторії
Росія демонстративно знищила супутник, що знаходився на низькоорбитальній траєкторії
2231

Росія провела випробування протисупутникової зброї. Ракетою - ймовірно, з перспективної системи "Нудоль", на орбіті 15 листопада було знищено непрацюючий супутник "Космос-1408". Тож "заяви Росії про протидію мілітаризації космосу лукаві та лицемірні," - стверджують у Держдепі.

Уряд США засудив запуск російської ракети, яка зруйнувала супутник "Космос", утворивши уламки, які тепер загрожують Міжнародній космічній станції. Проведення Росією випробувань протисупутникової ракети у США назвали небезпечним та безвідповідальним кроком. Про це 15 листопада заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

космос
Проведення Росією випробувань протисупутникової ракети у США назвали небезпечним кроком.

"Російська Федерація безрозсудно провела руйнівне випробування протисупутникової ракети прямого підйому (DA-ASAT) проти одного зі своїх супутників", – наголосив Прайс. Йдеться ще про радянський супутник "Космос-1408" серії "Целіна", який був запущений з космодрому Плесецьк у 1982 році. Він знаходився на орбіті висотою у 450-500 км.

Читайте також: Американська SpinLaunch хоче "закидувати" у космос супутники та ракети за допомогою центрифуги

За даними Держдепу, у ході російського випробування утворилося понад 1500 уламків, що відстежуються, і сотні тисяч ще дрібніших. Тепер це космічне сміття загрожує інтересам усіх країн.

"Сьогодні за милі над нами американські астронавти та російські космонавти на Міжнародній космічній станції. Те, що росіяни зробили сьогодні, з цими 1500 шматочками орбітального сміття, яке можна відстежити, становить ризик не тільки для цих астронавтів, не тільки для цих космонавтів, але й для супутників усіх країн", – сказав речник Держдепартаменту Нед Прайс.

"Небезпечна та безвідповідальна поведінка Росії ставить під загрозу довгострокову стійкість космічного простору і ясно демонструє, що заяви Росії про протидію мілітаризації космосу лукаві та лицемірні", – заявив Прайс.

Офіційний представник Держдепу додав, що США працюватимуть із партнерами та союзниками, щоб відреагувати на цей безвідповідальний акт.

У свою чергу, прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не були повідомлені заздалегідь про запуск. "Ми уважно стежимо за можливостями, які Росія хоче розвинути, і які можуть становити загрозу не лише для інтересів нашої національної безпеки, а й для безпеки інших космічних держав", — сказав Кірбі.

Комплекс 14Ц033 Нудоль
Комплекс 14Ц033 "Нудоль"

Ймовірно, для збиття супутника "Космос" було використано ракету перспективної системи ПРО А-235 "Нудоль". Росія розробляє для цієї системи ракету далекого перехоплення. Її зона враження цілей по висоті – від 70 до 670 кілометрів, по дальності – від 130 до 850 кілометрів. У цьому контексті у ЗМІ згадувалась ракета з індексом 14А042.

У грудні минулого року Росія вже здійснила випробувальний запуск протисупутникової ракети цієї системи, але без підриву цілі. Зараз невідомо, яким чином було знищено супутник - чи прямим кінетичним влучанням, чи підривом бойової частини.

Раніше цього місяця міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що президент Володимир Путін розпорядився розробити нову систему протиповітряної і протиракетної оборони, відому як С-550.

Тест у понеділок, який знищив супутник "Космос 1408", створив довгостроковий ризик для низької орбіти Землі, повідомило Космічне командування США. "Росія продемонструвала свідоме нехтування безпекою, стабільністю та довгостроковою стійкістю космічного простору для всіх країн", – сказав у заяві командувач Космічного командування США генерал армії США Джеймс Дікінсон.

Екіпаж МКС, включаючи чотирьох астронавтів зі США, які прибули туди минулого тижня, вимущений був вдатись до надзвичайних дій у понеділок близько 2 години ночі і мав закрити усі люки на станції, а також одягнути скафандри. "Люки між американським і російським сегментами залишаються відкритими", – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон у заяві пізно у понеділок.

Потім екіпаж перебував у тривожному стані приблизно до 4 ранку, оскільки станція ще двічі пройшла повз хмару сміття. Зараз МКС проходить біля поля уламків приблизно кожні 90 хвилин. Дослідження, заплановані на МКС на вівторок, відкладені, доки не буде зрозуміло більше про траєкторії уламків.

Читайте також: Су-57 втратив "невидимість": американці показали, як легко виявляти з космосу китайські та російські стелс-літаки та кораблі