xcounter
#

Американська SpinLaunch хоче "закидувати" у космос супутники та ракети за допомогою центрифуги

2055
Американська SpinLaunch хоче "закидувати" у космос супутники та ракети за допомогою центрифуги

У SpinLaunch пропонують дійсно сміливу систему запуску космічних об’єктів, яка в майбутньому може витіснити традиційні системи запуску

Американська компанія SpinLaunch вперше здійснила експериментальний тест кінетичної системи під назвою SpinLaunch Suborbital Accelerator, призначеної для виводу на орбіту невеликих космічних апаратів.

Як повідомили в компанії минулого тижня, випробування відбулися 22 жовтня цього року. Концепція системи SpinLaunch, що на перший погляд здається дійсно фантастичною, заснована на центрифузі з вакуумним ущільненням, яка обертає снаряд (супутник чи інший космічний об’єкт) без двигуна зі швидкістю, що у декілька разів перевищує швидкість звука, а потім "закидує" його на орбіту.

Читайте також: Унікальний FED: без чого не злетить Ан-178 та "Нептун"
SpinLaunch запуск центрифуга
Система SpinLaunch для запуску космічних об’єктів

Таким чином, компанія хоче запропонувати альтернативний спосіб доставки корисного навантаження у космос. "Це радикально інший спосіб прискорення снарядів та ракет-носіїв до гіперзвукових швидкостей з використанням наземної системи", – так прокоментував розробку генеральний директор SpinLaunch Джонатан Яні.

Хоча концепція цієї системи виглядає доволі простою, наразі в компанії вирішують питання з надійністю такої платформи та можливістю її багаторазового використання.

SpinLaunch
Момент вильоту снаряду з суборбітального прискорювача

Зазначається, що суборбітальний прискорювач, що використовувався під час перших випробувань – це версія у масштабі 1:3, а снаряд, який "запускала" система, мав довжину близько 3 м та піднявся на висоту у "десятки тисяч футів" (від 10 000 м).

Водночас у SpinLaunch заявляють, що наразі завершили близько 90 % досліджень щодо зниження ризиків, пов’язаних вже з повномасштабною системою.

У SpinLaunch також зазначають, що жовтневі випробування були перевіркою базової концепції стосовно аеродинаміки механізмів пуску. У компанії стверджують, що у найближчі шість-вісім місяців планує провести ще близько 30 суборбітальних випробувальних польотів, а також перейти на орбітальні пуски.

Читайте також: Україна та Канада домовились про спільне будівництво космодрому для українських ракет "Циклон-4М"