xcounter
#

Україна та Канада домовились про спільне будівництво космодрому для українських ракет "Циклон-4М"

3122
Стартовий майданчик ракети "Циклон-4М", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Стартовий майданчик ракети "Циклон-4М", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Будівництво цього об’єкту в канадській провінції Нова Скотія має стартувати вже наприкінці 2021 року

Україна та Канада домовились про спільну реалізацію проекту по будівництву стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракетоносії "Циклон 4М".

Про це Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: ДП "Антонов" хоче перевірити, як модель Ан-178 зможе виконати аварійну посадку на воду

Очільник Мінстратегпрому деталізував, що для реалізації цього проекту залучені вітчизняні підприємства космічної галузі - "Конструкторське бюро "Південне імені М.К. Янгеля" та "Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова".

Канаду в цьому проекті представляє компанія Maritime Launch Services LTD.

На фото - один із цехів підприємства "Південмаш"

Будівництво стартового майданчику відбуватиметься в канадській провінції Нова Скотія, стартує наприкінці 2021 році. Щоб це стало можливим - вирішені усі необхідні бюрократичні формальності.

Перший запуск "Циклон-4М" із цього стартового майданчика має відбутись уже в кінці 2023 року. Керівник Maritime Launch Services LTD Стів Матьє стверджує, що компанії із США уже проявляють інтерес до запуску супутників за допомогою майбутнього стартового майданчика та ракети "Циклон-4М".

Рендер ракети-носія "Циклон-4М", зображення з відкритих джерел

"Мінстратегпром у межах своїх повноважень готовий надавати сприяння підприємствам космічної галузі України під час реалізації даного проекту, адже він є взаємовигідним і відкриває широкі можливості для обох держав", - наголосив віце-прем’єр-міністр Уруський.

Очільник Мінстратегпрому говорить також, що реалізація окремих аспектів українсько-канадського проєкту "Циклон-4М" закладена в Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України на 2021-2025 роки, яку в найближчий час має прийняти Верховна Рада.

Зокрема, планується створення маршового двигуна РД-870 тягою 80 тс та його подальше використання як маршового для першого ступеня зазначеного ракети-носія.

На розвиток космічної галузі до 2025 року Україна планує витратити майже 40 мільярдів гривень, із яких 30 мільярдів гривень - саме на проекти по ракетам-носіям
Читайте також: "Американський" БМ "Оплот" нарешті відправили замовнику