xcounter
#

Спочатку Болгарія два роки шукала, що орендувати замість МіГ-29, а тепер взагалі все секретно

14265
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як болгари шукали бодай тимчасову заміну радянським винищувачам, і чому їм поки що нема чим похвалитись

Міноборони Болгарії оголосило засекреченим оголошений ще в 2022 році свій план взяти в оренду літаки західного зразка для тимчасової заміни флоту МіГ-29, технічний стан якого лишає бажати кращого, допоки не надійдуть замовлені у США винищувачі F-16.

Цікаво, що про такий факт стало відомо лише із прямої відповіді болгарського оборонного відомства на запит агентства Janes, яке вирішило поцікавитись ходом цієї програми. Бо з іншої сторони, сама Болгарія протягом 2023 та поточного років взагалі нічого публічно не повідомляла, як в неї успіхи із спробою взяти західні винищувачі в оренду як тимчасову заміну МіГ-29.

Читайте також: Якщо дуже хочеться Tucano, але не можна купити в Бразилії, то копію роблять в Італії

Потреба Болгарії взяти в оренду винищувачі виникла через те, що строк поставки замовлених у США F-16, які б мали замінити собою радянські МіГ-29, зсунувся вправо мінімум на 2025 рік, а строк набуття операційної готовності цих літаків зсунувся мінімум на 2027 рік.

Варіант весь цей час літати на МіГ-29 болгарам не підходить по об’єктивним причинам, бо тут мало просто сказати, що технічний стан цих літаків лишає бажати кращого. Тут можна підкреслити, що уже в тому ж 2022 році фактично придатними до використання були лише кілька із формально наявних 14 літаків типу МіГ-29 в строю болгарських ВПС.

Тому власне й виник варіант у Міноборони Болгарії у 2022 році заявити про намір взяти в оренду літаки західного зразка як тимчасову заміну для МіГ-29, при цьому на строк до 2028 року. Акцент саме на західних винищувачах виник через очевидні проблеми із обслуговуванням літаків радянського зразка.

Винищувач F-16 в лівреї ВПС Болгарії, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Станом на листопад 2022 року були повідомлення про те, що перелік потенційних варіантів для оренди Болгарії звузився до Mirage 2000, Rafale або JAS 39 Gripen. Бо виявилось, що лише Швеція та Франція "на понятійному рівні" висловити готовність передати свої літаки в оренду Болгарії. Але далі цього етапу історія свого розвитку не набула.

Цілком ймовірно, що далі усі три сторони(тобто Болгарія, Швеція та Фінляндія) взаємно не змогли знайти спільну мову щодо усіх деталей по можливій оренді літаків.

Тому болгарське Міноборони могло піти на засекречення цієї історії скоріше з логіки не допустити репутаційних втрат як і для себе, так і для партнерів по НАТО, із якими не вдалось домовитись про тимчасову заміну для МіГ-29.

МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Перу обирає між Rafale та корейським KF-21 у пошуку заміни МиГ-29 та Mirage 2000