xcounter
#

Швеція надала пакет озброєння на 400 млн євро: там є дуже важлива згадка про Gripen

 JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen
14854

Цей пакет є реальним доказом того, що Швеція дійсно працює над передачею Gripen Україні, а сам пакет став вже 17 і загалом країна надала зброї на понад 4 млрд євро

Шведський уряд офіційно оголосив про виділення вже 17 пакету допомоги Україні озброєнням, який оцінений у межах 4,6 млрд шведських крон, близько 400 млн євро. Цей пакет, як зазначено, сконцентрований не на передачі наявного озброєння, а на замовленні нового.

Він містить озброєння та військову техніку, а також боєприпаси, більше того - містить згадку про винищувачі Gripen, хоча вони наразі не передаються. Але на них виділено половина суми 2,3 млрд крон - 200 млн євро.

Читайте також: Російські "воєнкори" завили, що Вірменія передала Україні С-300 та інші ЗРК: чи реально

Як зазначено, ці кошти підуть на закупівлю матеріальних частин JAS 39C/D Gripen, які повторно використовуються при створенні нових літаків JAS 39E. Нагадаємо, що новіша версія літака є доволі глибокою модернізацією зі зміною розмірів крила.

JAS 39E
JAS 39E

"Придбавши нові частини матеріальної частини, певну кількість JAS 39C/D буде врятовано від демонтажу та, якщо уряд Швеції вирішить, їх можна буде передати Україні в майбутньому", - йдеться у повідомленні.

При цьому у ньому зазначено, що передача Gripen досі не реалізується через те, що це завадить отриманню F-16. Але шведський уряд продовжує свої зусилля "зі створення умов для можливої майбутньої відправки винищувачів JAS 39 Gripen до України".

З боку Defense Express зазначимо, що виділення коштів на передачу винищувачів Gripen можливо розглядати як доволі надійний маркер того, що це станеться. Водночас всі обмовки щодо цього процесу можуть бути пов'язані із тим, що рішення щодо передачі літаків потребує не лише рішення уряду Швеції, а й дозволу США. Бо у шведських Gripen активно використовується американські комплектуючі.

JAS 39C
JAS 39C

А без цих формальностей прямо написати про те, що йде реальна підготовка до передачі літаків, шведський уряд дійсно навряд може. Також слід додати, що в Україні ніхто Gripen на паузу не ставив.

Також у межах 17-го пакету допомоги від Швеції для України будуть закуплені ПЗРК RBS 70, які активно використовуються ЗСУ, на це піде 500 млн шведських крон (43,5 млн євро), але без зазначення кількості. Аналогічна сума піде на закупівлю шести катерів CB90, які активно постачаються до ЗСУ.

Також буде поставлена протитанкова зброя, включно із гранатометами та мінами. До раніше переданих CV90 будуть надані боєприпаси, а до 200 бронетранспортерів Pbv 302 будуть закуплені засоби маскування.

Читайте також: В Україні запустили перше вітчизняне виробництво гранат Ф-1 та РГД-5, вони вже у військах