xcounter
#

Для чого ЗСУ CB90 та інші катери, спочатку від Швеції та Нідерландів, а тепер могла дати й Фінляндія

11822
CB90, ілюстративне фото від Saab
CB90, ілюстративне фото від Saab

Або чому нам така допомога може бути потрібнішою, чим здається на перший погляд

Фінляндія передала Україні певну кількість десантних катерів, їх доставлять транзитом через Румунії, навчатимуть екіпажі також на румунській території. У фінських ЗМІ заявляються припущення про передачу катерів, "аналогічних шведським CB90".

Таке припущення логічне, якщо зважити на те, що в лютому 2024 року та ж Швеція в своєму найбільшому пакеті допомоги для України виділила зокрема 10 катерів типу CB90 та 20 менших десантних катерів G-класу. За деякий час потому про передачу певної кількості CB90 із власної наявності для України заявили також Нідерланди. І таким чином виходить, що партнери нашої країни на даний момент зібрали певну кількість десантних катерів, що за певний час має посилити наш флот.

Читайте також: Україна може розраховувати на 912 млн євро збройової допомоги від Німеччини та Бельгії
CB90, ілюстративне фото від Saab

На перший погляд, саме така форма військової допомоги для Сил оборони України, тобто передача певної кількості десантних катерів може виглядати як мінімум дивно. Бо зважаючи на переважно "сухопутний" характер поточних бойових дій, нам і допомога технікою та озброєнням треба саме "сухопутного" характеру. Ну і врешті, можна ж поставити такий аргумент – "ми ж навряд чи готуємось до морського десанту".

Але з іншої сторони, тут можна поставити питання і так. Для початку, якщо у нас створюється Корпус морської піхоти в складі ВМСУ, то для такого об’єднання напевно потрібна певна кількість десантно-висадочних засобів, хоча би для дій в прибережній зоні Чорноморського басейну України.

Тим більш, що у випадку з наприклад шведськими CB90 ми говорило про доволі гнучкий у використанні інструмент, завдяки своїм характеристикам.

CB90, ілюстративне фото від Saab

Штурмові катери CB90, вони ж Stridsbåt 90 мають довжину та ширину корпусу в 15,9 метрів і 3,8 метрів відповідно, водозаміщення до 23 тон, габарити дозволяють перекидати ці катери суходолом без особливих логістичних ускладнень. Екіпаж – 3 особи, десант – до 21 особи. Та й у випадку з неназваним типом десантних катерів із Фінляндії навряд чи мають виникнути складнощі з доставкою.

Окремо цікавий момент полягає в наборі озброєння, який може використовуватись на CB90. На цих катерах штатно стоїть три турелі під 12,7-мм кулемет або ж 40-мм автоматичний гранатомет. Але деякі джерела стверджують, що CB90 також можуть нести чотири міни чи шість глибинних бомб. Якщо це справді так, то в теорії CB90 могли би бути залучені також і для завдань по охороні морських комунікацій.

Врешті, одним із важливих стратегічних завдань для України є створення потужного флоту, який би міг унеможливити повторну агресію РФ у майбутньому. В такому ракурсі передача певної кількості десантних катерів від країн-партнерів важлива і як своєрідна база для подальшого розгортання національного флоту. Втім, як і три тральники проекту Tripartite, які для ВМС виділяє Бельгія в своєму новому пакеті військової допомоги.

CB90, ілюстративне фото від Saab
Читайте також: Китайці чомусь вважають, що рашистські Ка-52 скоро зможуть бити на 30-50 км