xcounter
#

Китайці чомусь вважають, що рашистські Ка-52 скоро зможуть бити на 30-50 км

40083
Рашистські Ка-52, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські Ка-52, ілюстративне фото довоєнних часів

Чому китайські аналітики вирішили звернути увагу на цей російський вертоліт

На сайті американської аналітичної установи RAND Corporation можемо знайти цікаву публікацію зразка лютого 2024 року про те, як китайські військові аналітики сприймають досвід використання російських ударних вертольотів Ка-52 у повномасштабній війні проти України.

Американські експерти припускають, що китайцям досвід по рашистським Ка-52 може бути цікавим одразу в кількох ракурсах. Наприклад, є дані про те, що наприкінці 2021 року Китай замовив у РФ поставку 36 палубних гелікоптерів Ка-52К "Катран", тому китайським військовим є важливим досвід застосування конкретного цього типу вертольотів.

Читайте також: РФ знадобилось 4,5 роки для ремонту атомної диверсійної субмарини АС-31 "Лошарик"

Ну і крім того, є усі підстави очікувати, що гіпотетичне вторгнення Китаю на острів Тайвань супроводжуватиметься масованим застосуванням вертольотів НВАК.

Рашистські палубні вертольоти Ка-52К, ілюстративне фото довоєнних часів

Як йдеться у згаданій вище публікації RAND Corporation, китайці у своїх оцінках виходять із даних Міноборони Британії про те, що за час повномасштабного вторгнення в Україну армія РФ втратила мінімум 39 вертольотів Ка-52, що є критичним.

Причиною таких втрат стала недосконала тактика використання цих гелікоптерів, при якій потрібно було напряму входити в зону дії армійської ППО Збройних Сил України. Що в свою чергу приводило до певного збентеження західних оглядачів, котрі виходили з оцінок, що рашистські Ка-52 покажуть значно ефективніше.

Російські Ка-52 під час повномасштабної війни проти України, фото з відкритих джерел

Однак, як далі стверджують собі китайські військові аналітики, під час боїв на Півдні України влітку 2023 року російські окупанти змогли напрацювати нову тактику використання Ка-52 безпосередньо на полі бою.

Цю тактику можна описати як "кусай та тікай", вона покладалась в першу чергу на застосування керованих ракет з дальністю застосування орієнтовно 10 кілометрів, що суттєво ускладнювало роботу для засобів армійської ППО наших військ.

Палубний Ка-52К на стоянці, ілюстративне фото з відкритих джерел

В підсумку китайці чомусь вирішили, що російський ВПК начебто працює над тим, щоб дати Ка-52 можливості вражати цілі на дистанції 30-50 кілометрів (хоча самі рашисти про таке не заявляли).

Все вище викладене також доволі показове в тому плані, як в Китаї аналізують досвід війни РФ проти України, і як це все сприймають американські аналітики. Але тут від Defense Express варто наголосити на тому, що наразі нема підтверджень про те, що Росія почала поставки Китаю палубних Ка-52К.

В даному контексті було б цікаво також пригадати публікацію від травня 2023 року про те, що Китай задумався, чому РФ втратила майже 300 вертольотів, але вирішив, що в нього "все гаразд.

Маневри армійської авіації НВАК, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Китайці думають, що Су-34 таки під "Кинжал", а далі ще більше дивно