xcounter
#

Штаб угрупування НАТО в Атлантиці буде на фрегаті, який не може вийти із дока в море

2852
Данський фрегат Niels Juel із проблемною ПКР, пришвартований на базі Korsør, весна 2024 року, фото - Danish Armed Forces
Данський фрегат Niels Juel із проблемною ПКР, пришвартований на базі Korsør, весна 2024 року, фото - Danish Armed Forces

Цей приклад вичерпно ілюструє інертність оборонного планування в країнах Альянсу

Військово-морські сили Данії в рамках своїх зобов’язань по НАТО мали надати один із своїх бойових кораблів для ролі флагмана оперативного з’єднання SNMG1, що має патрулювати води Північної Атлантики. Це зобов’язання для данського флоту прописане на період з 11 липня по 5 листопада 2024 року, і тут починається один специфічний нюанс.

Для завдань в рамках SNMG1 данський флот "забронював" два свої фрегати, Iver Huitfeldt та Niels Juel, які по суті складають ядро надводних сил ВМС Данії. Однак на даний момент обидва ці фрегати взагалі не можуть вийти в море, стоять у доках, проходять ремонтні роботи, тому по суті для з’єднання НАТО в Атлантиці зараз нема боєздатного флагмана.

Читайте також: Китай штампує макети F-22 та F-35, і також зробив авіаносець та есмінці, але для чого це, крім навчань

Звісно, командування ВМС Данії запропонувало свій вихід із ситуації. Однак суть пропозиції, як пише французький портал Opex360, виглядає так – обидва ці фрегати так і лишатимуться в доках, на одному із них просто розгорнуть штаб з’єднання, і звідти будуть вже "дистанційно" командувати кораблями Альянсу в Північній Атлантиці.

Данські військові своє рішення пояснили так. Мовляв, навіть лишаючись в доках, ці фрегати все рівно можуть бути платформами під розгортання штабних структур, оскільки засоби зв’язку та інші системи забезпечення на цих кораблях працюють справно.

Навіть більш того – як тільки буде технічна готовність, ВМС Данії обіцяє одразу відправити у відкрите море один із цих кораблів для ролі флагмана SNMG1 в Північній Атлантиці. Бо, мовляв, "данський народ не може відступитись від своїх зобов’язань" в рамках НАТО.

Від Defense Express додамо, що цей приклад доволі наочно ілюструє ступінь інертності в оборонному плануванні НАТО. Тут варто почати із того, що про технічні проблеми з цими двома фрегатами ВМС Данії, які заважають вийти в море, пресі було відомо ще на початку квітня 2024 року.

Там ще мова була про те, що перший фрегат не витримав "стрес-тесту" при контакті з єменськими хуситами, а на другому – ледь не вистрілив самовільно Harpoon під час навчань у Балтійському морі.

Виходить, що трьох місяців данським військовим та їх колегам по НАТО не вистачило, щоб відновити боєздатність визначених кораблів, або ж знайти їм заміну. Хоча тут мова про Північну Атлантику як операційну зону відповідальності, також важливу для країн Заходу хоча би через інтенсивність цивільного судноплавства в цьому районі.

Фрегат проекту Iver Huitfeldt зі складу ВМС Данії, фото ілюстративне, джерело - Forsvaret
Читайте також: ЗМІ чомусь згадали, що AWACS допомагають Україні відбивати атаки рашистів, але про це було ще у 2022