xcounter
#

Що за "нестратегічну ядерну зброю" Росія може розмістити в Білорусі, і які можуть бути ймовірні носії

3622
В лютому 2023 року Кремль заявив про передачу Білорусі декількох ОТРК "Искандер" для "самостійної експлуатації", зображення з відкритих джерел
В лютому 2023 року Кремль заявив про передачу Білорусі декількох ОТРК "Искандер" для "самостійної експлуатації", зображення з відкритих джерел

Можливо, головна небезпека тут насправді полягає в тому, що як мінімум частина білоруських військових тепер по факту буде підпорядкована Генштабу ЗС РФ

Кремлівські пропагандисти пишуть, що 25 травня 2023 року міністр оборони РФ Шойгу та міністр оборони Білорусі Хрєнін уклали угоду про розміщення "нестратегічної ядерної зброї" на білоруській території. Зазначається, що ця зброя буде під прямим контролем Москви, рішення про її застосування можуть приймати лише в Кремлі, формат "спільного використання" разом з Мінськом не передбачений.

Але при цьому, як стверджує Хрєнін, носіями виступатимуть начебто білоруські Су-25, "відповідно доопрацьовані" за участі РФ. А білоруські військові проходили навчання території РФ по темі використання "спецбоєприпасів".

Читайте також: Схоже, Польща може купити в Південній Кореї навіть крилаті та балістичні ракети для запуску з човнів
Білоруський Су-25, ілюстративне фото з відкритих джерел

До цього моменту рашисти також заявляли, що передані "в самостійну експлуатацію" білоруським ОТРК "Искандер" також можуть використовуватись як засоби доставки ядерної зброї. А в окремих джерелах циркулює твердження, що режим Лукашенко в якості носія "спецбоєприпасів" міг відновити не дозвукові штурмовики Су-25, для яких подібний функціонал не передбачався в радянські часи, а скоріше бомбардувальники Су-24, що були зняті з озброєння та поставлені на консервацію в 2012 році, і котрі якраз "історично" мали функціонал зокрема по застосуванню атомної тактичної зброї.

Тому за ступенем ймовірності номенклатуру "білоруських" носіїв російської ядерної зброї можна ранжувати насправді так: комплекси "Искандер", ймовірно відновлені Су-24М, та начебто перероблені Су-25.

П'ять білоруських Су-24М на стоянці в 61-ій авіабазі біля Барановічів, квітень 2022 року, зображення - Google Maps

Що стосується безпосередньо ядерних "спецбоєприпасів" РФ на білоруській території, то перший ймовірний варіант тут виглядає очевидним – ядерні боєголовки до ОТРК "Искандер". Але тут варто розуміти, що за зведеними даними від Bulletin of the Atomic Scientists в дослідженні "Russian nuclear weapons 2023" в розпорядженні Кремля є максимум до 100 атомних боєзарядів до "Іскандерів". І при цьому нема ніяких даних про атомні авіабомби для тактичної авіації.

Водночас, американська установа Jamestown Foundation припускає, що РФ все ж може розташувати на території Білорусі радянські тактичні авіабомби з ядерним боєзарядом РН-40, прийняті на озброєння в 1991 році. А для їх зберігання на білоруській території може бути використаний мобільний комплекс НГП3, який має в своєму складі до 12 машин різних типів, котрі загалом можуть вміщати в себе до 48 "спецбоєприпасів".

РН-40, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Втім, схоже, що справжня небезпека із розміщенням "нестратегічної ядерної зброї" РФ на білоруській території насправді полягає в іншому. За застосування ядерної зброї в РФ відповідає 12 Головне управління Генштабу ЗС РФ, котре очевидно тепер даватиме команди зокрема й білоруським військовим, що обслуговуватимуть російську "бомбу" та засоби її доставки. І це означає зокрема, що тепер як мінімум частина білоруських військових буде підпорядкована Генштабу ЗС РФ.

Читайте також: У Міноборони вперше офіційно підтвердили використання ракет Storm Shadow в Україні