xcounter
#

Схоже, Польща може купити в Південній Кореї навіть крилаті та балістичні ракети для запуску з човнів

4559
Схоже, Польща може купити в Південній Кореї навіть крилаті та балістичні ракети для запуску з човнів

І можливо, що ця обставина прискорить Францію з передачею крилатих ракет SCALP-EG для України

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що його відомство у 2023 році планує перезапустити програму Orka по купівлі багатоцільових неатомних субмарин для національних ВМС. Тендер по вибору моделі та виробника має стартувати в найближчий час.

При цьому поляки хочуть купити підводні кораблі, які зможуть тривалий час перебувати в підводному положенні, та навіть запускати крилаті ракети для ударів по наземним цілям. І якщо узагальнити вже наявні по цій темі публікації на західних ресурсах, то зможемо ранжувати картину наступним чином.

Читайте також: У Міноборони вперше офіційно підтвердили використання ракет Storm Shadow в Україні
Проекти німецьких субмарин Type-212A і Type 212CD, порівняльна інфографіка від Naval News

Якщо відштовхуватись від моделей підводних човнів, які може купити Польща в рамках програми Orka, то першим варіантом і найменш ймовірним переможцем в конкурсі зараз можна вважати субмарини Type 212CD від німецької Thyssen Krupp Marine Systems. Підводні кораблі цього проекту мають повне водозаміщення в 2500 тонн при довжині корпусу в 73 метри та ширині в 10 метрів. Швидкість ходу – до 20 вузлів, при наявності анаеробної силової установки, основною якого виступають дизельні двигуни.

Але на даний момент єдиний тип ракет, який можуть застосовувати німецькі субмарини проекту Type 212CD – це багатоцільова IDAS, заснована на ракеті "повітря-повітря" Iris-T. Ракета IDAS може бити як по повітряним, так і наземним цілям, але дальність її застосування – всього лише до 40 км. І це навряд чи може задовольнити ВМС Польщі, яким потрібні субмарини не "для декору", а для реального протистояння ВМФ РФ в Балтійському морі.

Формат застосування ракети IDAS, ілюстративна інфографіка від TKMS

Другий варіант і також малоймовірний переможець в польському конкурсі Orka – це шведський проект А26 від Saab Kockums. У виконанні для ВМС Швеції ці субмарини мають повне водозаміщення в 1930 тонн при довжині корпусу в 63 м та ширині в 6 метрів. На цих підводних човнах передбачена також анаеробна силова установка, яка начебто дозволятиме перебувати безперервно під водою до 18 діб.

В базовій версії проекту розміщення крилатих ракет на А26 не передбачено, але для експортних контрактів Saab Kockums передбачило "врізку" відсіку довжиною 10 метрів для 18 вертикальних пускових установок під КР Tomahawk, який збільшує водозаміщення субмарини орієнтовно на 500 тонн.

Експортний варіант шведської A26 із "врізкою" під 18 КР Tomahawk, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Варіант із можливістю відстрілювати Tomahawk з підводних човнів може бути вкрай привабливим та честолюбним для ВМС Польщі. Але тут нюанс полягає в тому, що Saab Kockums лише в 2025 році планує здати ВМС Швеції першу субмарину проекту A26, і коли зможуть приступити до виконання можливого експортного контракту – питання відкрите.

Третій варіант і можливий кандидат на перемогу – французька Naval Group з її проектом Scorpene, що має широкий експортний успіх. Тут краще одразу перейти до моменту, що спеціально для польського конкурсу Orka французи заявляють готовність інтегрувати на субмарини Scorpene крилаті ракети морського базування NCM (MdCN) – це по суті ракета Scalp EG, тільки зі звуженим корпусом, адаптованим для запуску з торпедних апаратів калібру 533 мм. Відомо, що NCM (MdCN) мають дальність стрільби до 1000 км, та входять в набір озброєння французьких атомних багатоцільових субмарин проекту Barracuda.

Крилата ракета NCM (MdCN), морська версія французької ракети Scalp EG, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але що цікаво, французи самі зараз передбачають, що найбільш ймовірним фаворитом в польському тендері за програмою Orka може стати взагалі Південна Корея з її проектом багатоцільових субмарин KSS-III, що також мають позначення DSME-3000 та/або Dosan Ahn Changho.

На даний момент ВМС Південної Кореї мають одну таку субмарину, загалом планується збудувати 4 кораблі цього типу. KSS-III має повне підводне водозаміщення в 3750 тонн при довжині корпусу в 84 метри та ширині в 9,6 метрів, та оснащена шістьма шахтами для запуску або крилатих ракет Haesong-3 з дальністю стрільби до 1500 км, або ж балістичних ракет Hyunmoo IV з дальністю стрільби порядка 1000 км та боєголовкою для знищення укріплених цілей, маса якої за одними даними складає 1 тонна, за іншими – аж 2 тонни.

Південнокорейська KSS-III та її озброєння, ілюстративна інфографіка від Naval News та H I Sutton

Логічно, що окрім субмарин, Польща в рамках програми Orka купуватиме й також ракети для запуску з підводних кораблів, а от тип та виробник будуть визначені за результатами тендеру. Тут йдеться про програму, розраховану на декілька років та орієнтовною вартістю в декілька мільярдів євро, конкуренція за яку обіцяє бути наполегливою. І цілком можливо, що цей фактор заодно підштовхне Францію, наприклад, прискоритись з передачею Україні крилатих ракет Scalp-EG, аби так зокрема "пропіарити" свою іншу КР.

Читайте також: Україна вперше офіційно купуватиме ЗРК в США, але це той випадок, коли ціну NASAMS рахувати зарано