xcounter
#

Ще раз про М-55 "Геофизика", і чи може РФ використати його у війні проти України

3221
М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел
М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Наскільки реально, що росіяни таки почнуть використовувати цей висотний розвідник для ударів по нашій інфраструктурі

В одному із своїх недавніх оновлень Міноборони Великої Британії згадало зокрема про те, що росіяни "ймовірно планують повернути в стрій" рідкісний висотний розвідувальний літак М-55 "Геофизика", створений ще за радянських часів.

Мовляв, рашисти не можуть створити "адекватний потенціал" для виявлення та розвідки цілей, тому існує "реалістична можливість" того, що РФ "поверне на службу" М-55, щоб посилити свої "обмежені розвідувальні можливості" в небі над Україною. При цьому автори повідомлення переконані, що рашисти використовуватимуть М-55 "Геофизика" для розвідувальнх завдань із "відносно безпечного" повітряного простору РФ.

Читайте також: Рашисти ще в 2016 році казали, що можуть пускати РБК-500 за 50 км від цілі
М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ми не будемо коментувати слова Міноборони Британії, натомість самостійно проаналізуємо, наскільки реально, що РФ може задіяти М-55 "Геофизика" саме для бойових дій проти України. Тим більш, що Defense Express писало про розконсервування цього рідкісного висотного літака, на який поставили контейнер від Су-34, ще на початку листопада.

Тут пропонуємо звернути увагу на такі моменти. В нашій публікації ми уже тоді припускали, що росіяни могли зняти з консервації М-55 для двох ймовірних цілей – або відпрацювання бортової апаратури для тактичної авіації "ВКС РФ", або ж спроби застосувати ці літаки за першопочатковим призначенням, тобто ведення розвідки для підготовки ракетних ударів.

М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас там же ми й нагадували, що радянські військові планували використовувати М-55 "Геофизика" для цілевказівки саме під оперативно-тактичні комплекси "Ока", з дальністю стрільби від 300 до 500 км, залежно від спорядження ракети. Тобто тут вже зі старту не йшлось про можливості для розвідки на стратегічну глибину.

Також треба звернути увагу і на тип контейнера з апаратурою під Су-34, із яким був "засвічений" рашистський М-55 "Геофизика". Тут мова про контейнер УКР-РТ із засобами радіотехнічної розвідки, котрий, за твердженнями рашистів, призначений для виявлення саме засобів протиповітряної оборони.

Стверджується, що УКР-РТ начебто здатен виявляти цілі в радіусі "від кількох десятків кілометрів до кількох сотень кілометрів", але цього явно недостатньо, щоб М-55 "Геофизика" міг вести повітряну розвідку території України, перебуваючи в повітряному просторі РФ.

М-55 "Геофизика" ймовірно з контейнером апаратури радіотехнічної розвідки УКР-РТ, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Очевидно, що для такого росіянам на М-55 доведеться літати безпосередньо над тимчасово окупованими територіями України. А зважаючи на показник практичної дальності всього в 1,2 тисяч км, для таких місій літаки "Геофизика" військовим ворога доведеться розміщувати на летовищах як мінімум у прикордонній зоні РФ.

От якщо цей рідкісний висотний розвідник ЗС РФ перемістять на один із своїх прикордонних аеродромів, от тоді й буде предметний привід говорити, наскільки реально, що росіяни таки застосують М-55 "Геофизика" саме для бойових дій проти України.

М-55 "Геофизика", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У Німеччині пояснили чому Європа стратегічно програє РФ, якщо війна в Україні буде навіть "заморожена"