xcounter
#

Ще один покупець зацікавився у корейській САУ K9 Thunder - можливий десятий оператор системи

K9 Thunder (фото: ROK Ministry of National Defense)
K9 Thunder (фото: ROK Ministry of National Defense)
4934

У випадку укладання замовлення САУ K9 Thunder підкріпить своє звання бестселера, але цілком може повторити долю CAESAR

Корейська самохідна артилерійська система K9 Thunder від Hanwha цілком може отримати вже десятого замовника. Про це прямо говорить візит міністра оборони В'єтнаму Фан Ван Джанга у Корею під час якої він зустрівся з керівництвом компанії та особисто оглянув K9A1 корейської армії.

Сам візит, який публічно був висвітлений лише згодом, пройшов 27-29 березня, про що повідомило в'єтнамське оборонне відомство. І для самого В'єтнаму рішення оновити свої артилерійські системи доволі очікувано, бо наразі він в основному експлуатує радянські артсистеми - САУ 2С1 "Гвоздика", 2С3 "Акація", загалом близько 30 одиниць, а також понад 2 тисяч Д-30, М-46 та Д-20, а також назначу кількість 105-мм M101 та 155-мм M114 40-х років.

Читайте також: Польські МіГ-29 вже в Україні вдвічі швидше ніж очікувалось: але потребу у сучасних винищувачів це не знімає

Але формально для самого В'єтнаму це вже друга спроба лише за останній час оновити свою артилерію, бо у 2015 році з'явилась інформація про перемовини з Nexter Systems відносно закупівлі одразу 108 САУ CAESAR. Але ніяких практичних кроків у цьому напрямі зроблено не було.

Більше того, у 2021 році, можливо надихнувшись, В'єтнам розробив власну САУ на шасі КРАЗ - PTH130-K225B, яку почав створювати у 2017 році. Ця САУ виконана у доволі специфічному радянському калібрі 130 мм, бо використовується гармата M-46 і на дуже видозміненому шасі 6×6 КрАЗ-255Б. Але з огляду на цікавість посадовців В'єтнаму до K9 Thunder, експеримент навряд видався супер-вдалим.

Водночас корейська САУ дійсно може бути для країни вкрай цікавою з огляду на можливість Hanwha доволі швидко виконувати замовлення, а також через ціну самої артилерійської системи. Зокрема вартість K9 за останніми контрактами становить 11,32 млн доларів, що майже вдвічі дешевше за PzH 2000, хоча й дорожча через гусеничну базу за колісний CAESAR. Звісно за умови, коли В'єтнам, подивившись на K9, не захоче повторити "хід конем" та проекспериментувати зі спробую створити свій аналог.

А якщо В'єтнам все ж таки закупить K9 Thunder, то стане вже десятим її оператором. Зокрема, окрім самої Кореї, цю САУ вже експлуатує: Естонія, Фінляндія, Норвегія, Індія, Польща. Серед замовників - Австралія та Єгипет, а Туреччина виробляє на основі K9 свою T-155 Fırtına.

Читайте також: Німеччина створює ще один центр, який буде ремонтувати західну техніку для ЗСУ, тепер у Румунії