xcounter
#

С-300 можуть працювати з американськими РЛС AN/TPS-78, так вийшло навіть в Алжиру

8090
Алжирський С-300ПМУ2 в експортному виконанні на шасі БАЗ-690921, фото з відкритих джерел
Алжирський С-300ПМУ2 в експортному виконанні на шасі БАЗ-690921, фото з відкритих джерел

Таке спостереження важливе для нашої ППО, якій зараз доводиться інтегрувати різні складові радянського та західного виробництва

У відкритому доступі з’явились фото, які показують, що зараз збройні сили Алжиру проводять масштабні навчання своєї протиповітряної оборони, під час яких зокрема відпрацьовують стрільби із радянських комплексів С-300ПМУ2, використовуючи при цьому РЛС американського виробництва типу AN/TPS-78. Схоже, що такий формат бойової роботи алжирські військові відпрацювали вперше.

Сам факт наявності РЛС від США в розпорядженні країни, яка є традиційним покупцем зброї в РФ – уже виглядає цікаво, а спроба застосувати такий радар для стрільби із С-300 по повітряним цілям – цікаво удвічі. Тому цю історію варто розібрати окремо, навіть якщо тут вистачає "білих плям".

Читайте також: У РФ планують створення нової "елітної" авіагрупи "Шторм" з прямим підпорядкуванням Москві
Американська РЛС AN/TPS-78 в строю збройних сил Алжиру, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Найпростіше розібратись із С-300ПМУ2 в строю збройних сил Алжиру. Довідник The Military Balance 2022 пише, що на початок минулого року алжирські збройні сили мали в своєму розпорядженні понад 32 комплексицього типу. А твердження росіян про начебто поставку С-400 до Алжиру не підтверджуються з відкритих джерел, хоча і є підстави для подібних чуток – алжирські С-300ПМУ2 розміщуються рівно на тому ж шасі, що і російські С-400, на БАЗ-690921.

Американський AN/TPS-78 в строю армії Алжиру – історія якраз таємнича. У відкритих джерелах є лише згадки про те, що в лютому 2019 року споттери помітили як мінімум одну таку РЛС в розпорядженні алжирських військових. При цьому фактичний час поставки, кількість радіолокаційних станцій та умови продажу лишаються досі невідомі.

Американська РЛС AN/TPS-78 в строю збройних сил Алжиру, лютий 2019 року, зображення з відкритих джерел

Також є невідомим, чи постачали США для Алжиру обладнання та програмне забезпечення, необхідне для ув’язки між собою С-300ПМУ2 та AN/TPS-78, ну і власне – як саме відбувається обмін даними між цими елементами алжирської ППО.

Але далі можна зробити таке логічне припущення – якщо алжирські військові вперше за мінімум 3 роки використання AN/TPS-78 змогли використати цю РЛС для стрільб із С-300, значить їм вдалось знайти якесь імпровізоване технологічне рішення, навіть якщо це "передача даних голосом".

Алжирські С-300ПМУ2 в експортному виконанні на шасі БАЗ-690921, фото з відкритих джерел

Американська РЛС AN/TPS-78 призначена для виявлення цілей на дальній дистанції, працює в S-діапазоні та може виявляти повітряні цілі в складних умовах оточуючого середовища – складні погодні умови, рельєф тощо.

Виробник Northrop Grumman стверджує, що збройним силам США та іншим користувачам поставлено уже понад 75 таких радарів. Для їх розгортання на бойовій позиції команді з 4 осіб потрібно до 30 хвилин часу, середній проміжок для напрацювання на відмову складає 3000 годин роботи. За деякими даними, дальність виявлення цілей на РЛС AN/TPS-78 може складати до 450 км.

Описані всі вище деталі можуть мати своє важливе значення для нашої ППО, котрій також доводиться працювати над інтеграцією елементів західного та радянського виробництва в одне єдине ціле, для захисту нашого неба від рашистів.

Американська РЛС AN/TPS-78 у мобільному виконанні, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Навряд чи Storm Shadow буде під МіГ-29, є теж цікавий варіант - ADM-160B MALD