xcounter
#

Розвідники Міноборони оцінили строки подготовки наступу з Білорусі та резерви армії РФ

Армія Білорусі не здатна до самостійних атакувальних дій
Армія Білорусі не здатна до самостійних атакувальних дій
14525

Армія Білорусі не здатна здійснити наступ самостійно без участі РФ, але Кремль тримає у резерві третину своїх БТГр

Загроза нападу армії Білорусі спільно з російськими військами з півночі залишається одним з основних факторів, який вимагає від ЗСУ тримати достатні сили для відсічі потенційного удару, а від розвідки вкрай уважно відстежувати всі дії ворога.

Водночас наразі армія Білорусі тримає лише сім батальйонів, які зараз на ротаційній основі розміщуються біля наших кордонів. А час, необхідний для розгортання ударних сил складає 3-4 тижні. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК-Україна".

Читайте також: У РФ вже не ховають своє преклоніння перед Третім Рейхом та назвали свої війська як у плані "Барбаросса"
Вадим Скібіцький
Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький (Радіо Свобода Крим.Реалії.)

За його словами зараз окремі підрозділи спецпризначення РФ разом із підрозділами сил спеціальних операцій Білорусі проводять спільні навчання з відпрацюванням дій на територію України. Тренування йдуть по всій лінії кордону. Аналогічна програма тренувань спостерігалась протягом усіх попередніх спільних навчань армій Білорусі та РФ. Саме тому головна загроза зараз полягає у діях диверсійно-розвідувальних груп.

Водночас формування ударного угруповання, з огляду на досвід березня-квітня, займе 3-4 тижні, з яких 2-3 знадобиться на повернення підрозділів армії РФ до Білорусі. Водночас ведення наступальних бойових дій білоруськими збройними силами самостійно розглядається, як вкрай малоймовірна.

Шойгу та Хренін
Днями у Москві відбулася двостороння зустріч міністра оборони Білорусі генерал-лейтенанта Віктора Хреніна та міністра оборони Росії генерала армії Сергія Шойгу

Характер навчань, які вже з травня ніяк не можуть завершитись, а також підготовка мобілізаційних ресурсів, як і створення територіальної оборони, на думку ГУР МОУ, типове для літнього періоду.

Загалом зараз чисельність білоруських підрозділів, які на ротаційній основі перебувають поблизу кордонів, складає 4-6 тисяч осіб. Також у країні перебуває 1,5 тисячі особового складу російських підрозділів - повітряний компонент, протиповітряна оборона, підрозділи спеціального призначення та ракетних військ.

амрія Білорусі
Дії ДРГ з боку Білорусі - поки основний сценарій

Щодо резервів армії РФ, то вони оцінені у 45-55 батальйонних тактичних груп, які можуть бути перекинуті на більш важливі чи загрозливі напрямки бойових дій, а проти України зараз діють 105 БТГр. Тобто у резерві перебуває третина від всіх російських військ.

Також у ГУР МОУ відмічають дві дати, які можуть бути граничними для Кремля. Найближча - 11 вересня, коли у РФ має пройти єдиний день голосування. Саме тоді можуть бути проведені "референдуми" щодо приєднання окупованих територій до Росії, або створення квазідержавних утворень на кшталт "херсонська народна республіка", або об'єднання їх із Кримом. Друга дата - 30 грудня цього року, коли буде 100 років від створення Радянського союзу.

Загалом, у Кремлі поки налаштовані до довготривалої війну на виснаження і готові крок за кроком загарбувати території України, а вже потім вирішувати що з ними робити. Також у ГУР МОУ скептично оцінили будь-які чутки щодо можливого заколоту проти Путіна або різкого погіршення стану його здоров'я, принаймні у найближчі декілька років.

Читайте також: Кінець ери радянської зброї: Індія прагне позбутися залежності від російських озброєнь та військової техніки