xcounter
#

Росіяни перекидають на Зміїний "Гради" і "Торнадо-Г", що можуть стріляти по суднам із зерном

20555
Російська РСЗВ "Торнадо-Г", ілюстративне фото довоєнних часів
Російська РСЗВ "Торнадо-Г", ілюстративне фото довоєнних часів

Тому одних лише "Гарпунів" буде мало, щоб розблокувати порти України на Чорному морі

Одразу з декількох джерел Defense Express стало відомо, що окупанти почали стягувати на острів Зміїний реактивні системи залпового вогню. Мова як мінімум про дві установки БМ-21 "Град" та мінімум про одну РСЗВ "Торнадо-Г".

Ворог також перекинув на Зміїний три комплекси ППО "Панцирь-С1", один зенітно-ракетний комплекс “Тор-М2” з транспортно-заряджальною машиною, п’ять військових автомобілів та один МТ-ЛБ (ймовірно, на тягачеві розміщена станція радіоелектронної боротьби).

Читайте також: Рашисти "лататимуть" рейки, які "заважають" перекидати танки з окупованого Криму
Ворожий БМ-21 "Град", ілюстративне фото довоєнних часів

Окрім цього, є підстави вважати, що орки розгорнули на острові пункт наведення авіації. І також – що вони збираються перекинути ще більше техніки, раз вони підняли свій потоплений десантний катер типу "Серна", що дозволяє використовувати не лише основний, але і малий причал на острові.

Декілька днів тому, 21 травня 2022 року, був епізод, коли російські військові погрожували відкрити вогонь по цивільному судну Britta K, що йшло під прапором Того із Румунії транзитом через Зміїний. Це вказує, що окупанти на острові морально готові стріляти по цивільним суднам, особливо – по суднам із українським зерном, що зараз можуть завантажуватись в румунських портах.

Десантний катер ВМФ РФ проекту 21820 "Дюгонь" в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, схоже – після невдалого рейду до острова Зміїний, фото – "Крым.Реалии", дата публікації – 28 травня 2022 року

Досі мала місце концепція, що рашисти можуть поставити на Зміїному протикорабельний комплекс "Бал" із ракетами Х-35, щоб зміцнити свою "зону закритого доступу" у Чорному морі. Але схоже, що самі росіяни подібний варіант оцінили як "монструозний". Та вирішили, що в поточній ситуації реактивні системи залпового вогню також можуть бути засобом ураження цивільних суден.

Ця обставина вказує – для розблокування портів України на Чорному морі мало буде лише протикорабельних ракет Harpoon. Потрібна комплексна місія від США та наших союзників із НАТО для відновлення свободи судноплавства в Чорноморському регіоні.

Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо Україна отримає протикорабельні ракети Harpoon, то як швидко зможе розблокувати порти Чорного моря