xcounter
#

Якщо Україна отримає протикорабельні ракети Harpoon, то як швидко зможе розблокувати порти Чорного моря

42548
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі ракети дозволять Україні створити навколо своїх портів "зону закритого доступу", в якому не зможуть заходити кораблі ЧФ РФ. І так судна з українським зерном зможуть вільно виходити в море на експорт

Україна просить в своїх союзників протикорабельні ракети типу NSM або навіть Harpoon, і запевняє – якщо отримає таку зброю, то зможе самостійно розблокувати чорноморські порти для вивозу нашого зерна.

Як такий процес міг би виглядати – своїми міркуваннями поділились автори порталу Naval News.

Читайте також: Услід за "Москвою": скільки ракет Нептун необхідно, щоб потопити кораблі Чорноморського флоту
Нептун
Зона блокади чорноморських портів України, яку встановив Чорноморський флот РФ, зображення - Naval News

Для початку, вони вказують на такий факт – США ще в 2021 році прийняли рішення відновити для Тайваню виробництво берегового протикорабельного комплексу Harpoon Coastal Defense System (HCDS) що використовує протикорабельну ракету Harpoon Block II з дальністю стрільби до 125 кілометрів.

Якщо детальніше – у жовтні 2021 року США і Республіка Китай (Тайвань) уклали контракт на поставку 100 пуcкових установок HCDS, 25 машин з апаратурою управління вогнем та 400 ПКР Harpoon Block II. Вартість цього контракту – 220 мільйонів доларів, ця поставка має бути завершена до липня 2023 року.

Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

А в березні 2022 року США і Тайвань уклали ще один контракт, на поставку 100 пускових установок HCDS, 25 машин з апаратурою управління вогнем "та іншого обладнання" загальною вартістю 498 мільйонів доларів. За цією угодою поставка має бути завершена до грудня 2028 року.

Загалом виходить, що в наступні 6 років збираються виготовити одразу 200 пускових установок комплексу HCDS, 50 машин управління вогнем та мінімум 400 протикорабельних ракет Harpoon Block II. І тут не можемо виключати такий варіант – Білий Дім може передати Україні частину пускових установок для ракет Harpoon, що були призначені для Тайваню.

Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

А далі автори Naval News розмірковують наступним чином. Якщо Україна отримає від США берегові ПКР Harpoon, то це напевне зробить неможливою висадку морського десанту рашистів біля Одеси.

А якщо ці пускові установки будуть відповідно розміщені вздовж нашого побережжя, то Україна зможе створити "зону закритого доступу", в яку не зможуть заходити кораблі Чорноморського флоту РФ, що блокують наші морські порти. І відповідно – шлях для наших суден із зерном стане відкритим.

Точки в акваторії Чорного моря, де у травні 2022 року була відмічена активність кораблів Чорноморського флоту РФ, автор інфографіки - H I Sutton

Втім, автори публікації підсумовують – якщо Україна отримає ракети NSM замість ракет Harpoon, це буде кращим варіантом для нашої держави. Бо, як стверджується, навчити обслугу для протикорабельного комплексу NSM можна лише за 14 днів.

Та й дальність стрільби у берегової версії NSM вища – 185 км, проти 125 км в берегової ракети Harpoon Block II.

Запуск ракети Harpoon, джерело - US Navy
Читайте також: Якщо Україна отримає протикорабельні ракети NSM, скільки кораблів ворога ми зможемо знищити