xcounter
#

Різанина високоточним озброєнням від ЗСУ: у районі Бахмута знищено аналоговнетну станцію РЕБ РФ "Тирада-2" та інші цілі

54844
Комплекс РЕБ "Тирада-2"
Комплекс РЕБ "Тирада-2"

Завдяки перевазі у високоточному озброєнні та майстерно створеним розвідувально-ударним контурам, ЗСУ влаштовують справжню різанину армії РФ

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ оприлюднило показове відео на якому зафіксовано вкрай успішні дії зі знищення військової техніки та особового складу армії РФ на Бахмутському напрямку.

Зазначається, що все показане на відео було зафільмовано протягом незначного часу, за який було знищено 9 ворожих цілей високоточним далекобійним озброєнням. Серед знищених об'єктів: комплекси радіоелектронної боротьби, бронетехніка та артилерія противника.

Читайте також: Оголошена загальна сума допомоги Польщі озброєнням України - це 10% річного оборонного бюджету країни

Серед уражених цілей особливу увагу привертають ворожі засоби РЕБ. Наприклад, був знищений, разом з операторами, комплекс "Тирада-2". Призначенням комплексу, відповідно до російських джерел, є пригнічення супутникового зв'язку, скоріш за все включно із супутниковою навігацією. Станом на 2018 рік він пройшов державні випробування та в обмеженій кількості почав надходити до армії РФ.

РЕБ Тирада-2
Комплекс РЕБ "Тирада-2"

Цікаво, що у російських ЗМІ настільки вихваляли цю розробку, що зв'язали її випробування з інцидентом під час навчань Trident Juncture 2018, коли норвезький фрегат Helge Ingstad (F313) зіткнувся з танкером Sola TS. Мовляв, саме "Тирада-2" поставила настільки потужні перешкоди, що вивела з ладу системи навігації. Й у цю маячну у РФ активно вірять

Водночас реальна доля аналоговнєтної розробки вкрай показова - фіксація за допомогою БПЛА та удар високоточним боєприпасом. На фоні цього знищення ще одного комплексу РЕБ "Леер-2", який фактично є комплексом переднього краю й призначений, як для ведення радіоелектронної розвідки, так й створення перешкод, вже не виглядає чимось особливим.

Леер-2
Комплекс РЕБ "Леер-2"

Ще один насправді вкрай вдалий епізод - знищення РЛС П-18, яку ворог спробував підтягти до переднього краю.

А вже в умовах, коли станції РЕБ знищені, а у будь-якому випадку вони заважають роботі дронів, почався процес прицільного знищення артилерії та бронетехніки противника. Й високоточними ударами знищено РСЗВ "Град", гаубицю Д-30 й це цілком демонструє реальну перевагу у контрбатарейній боротьбі, коли реалізується парадигма один постріл - одна ціль. Вже після цього - ураження групової цілі у вигляді одразу чотирьох БМП, які були сконцентровані одна біля одної.

Але за тією легкістю знищення противника стоїть насправді важка скоординована праця зі створення розвідувально-ударного контуру, коли інформація щодо цілі з БПЛА і її точні координати потрапляють на засоби ураження у режимі онлайн. Бо будь-яке високоточне озброєння нічого не варто, якщо неможливо забезпечити передачу актуальних точних координат цілі.

Читайте також: Підприємства ОПК України на виставці IDEF-23 демонструють власну продукцію та шукають нові спільні проєкти