xcounter
#

Оголошена загальна сума допомоги Польщі озброєнням України - це 10% річного оборонного бюджету країни

Leopard 2A4 Війська Польського (всі фото: Wojsko Polskie)
Leopard 2A4 Війська Польського (всі фото: Wojsko Polskie)
2112

Польща передала та продовжує передавати ЗСУ значну кількість озброєння, вартість якого вимірюється у вагомих відсотках від оборонних витрат країни

Міноборони Польщі оприлюднило дані щодо загального розміру допомоги озброєнням України з початку повномасштабного вторгнення.

Мова йде про загальний розмір допомоги у 13,3 млрд злотих, приблизно 3 млрд євро, що стало відомо завдяки запиту польського профільного видання Defence24.

Читайте також: Від крихітних Black Hornet до БТР Stryker: що ЗСУ отримають у новому оборонному пакеті на 400 млн від США

Загальна сума була надана без деталізації стосовно змісту самої допомоги, але мова йде про дійсно масштабні постачання танків радянських типів Т-72М та їх модернізацій включно із PT-91 Twardy, САУ Krab, ЗРК типу "Оса" та С-125, боєприпасів, стрілецького озброєння, запасних частин тощо.

PT-91 Twardy
PT-91 Twardy

Також у цю суму входить й постачання танків Leopard 2A4 та винищувачів МіГ-29. І саме ці та інші постачання, як пише видання, пов'язані зі збільшенням загального розміру допомоги на 0,5 млрд євро за останні декілька місяців.

Під питанням залишається, чи входить у розмір оголошеної загальної суми постачання до України бойових машин Rosomak та самохідних мінометів Rak, домовленість про які була досягнута у квітні 2023 року.

Зазначимо, що загальний розмір допомоги від Польщі у 13,3 млрд злотих за приблизно 1,5 року складає близько 10% від всіх річних витрат країни на оборону на рік. Зокрема оборонний бюджет країни на 2023 рік складає 137,18 млрд злотих, приблизно 30,9 млрд євро.

Водночас вкладання цих грошей в оборону України для Варшави безумовно є одним з найбільш ефективних. По-перше, у РФ навряд у будь-якій осяжній перспективі можуть з'явитися реальна можливість пробити Сувалкський коридор через територію Польщі до Калінінграда.

Wojsko Polskie

І хоча це звісно не нівелює загрозу, особливо на фоні прибуття до Білорусі так званої "ЧВК "Вагнер", але її реальний масштаб у рази менший ніж на рівні умовного 2021 року.

По-друге, передача до України озброєння, з великою долею ймовірності, проходило шляхом отримання відповідних "ваучерів" від США на закупівлю американського озброєння. А це своєю чергою дозволяє країні отримати вагомі знижки на оновлення власних збройних сил.

HIMARS Польща
HIMARS Війська Польського
Читайте також: РФ створює свої морські дрони, поки що з дерева та з 200 кг вибухівки