xcounter
#

РФ відзвітувала про ядерні навчання, але навіть показухи не вийшло: 35-річний підводний човен та 40-річний літак без ракет

4617
Єдиний сучасний учасник навчань - "Ярс"
Єдиний сучасний учасник навчань - "Ярс"

Під час "відпрацювання завдання масованого ядерного удару" у РФ було здійснено цілих два пуски

У Кремлі вкрай дивно були оголошені, відбулись та завершились стратегічні навчання з ядерного стримування "Гром". Зокрема все це в інформаційному полі відбулось одночасно - під час звіту міністра оборони РФ Шойгу ватажку рашистів Путіну.

За версією Кремля, навчання пройшли успішно, були здійснені пуски балістичної ракети з комплексу "Ярс" та підводного човна "Тула" ракети Р-29РМУ2 "Синева", а також крилатих ракет з ракетоносіїв Ту-95МС. І наряд сил, які мали бути залучені до "Гром-2022" за попередньою інформацією, виявився значно меншим.

Читайте також: РФ хоче завербувати колишніх командос, які вже мають досвід "втратити все за лічені місяці"

"Завдання, передбачені під час тренування стратегічних сил стримування, виконані в повному обсязі, всі ракети досягли цілей, підтвердивши задані характеристики", - йдеться в офіційному повідомленні Кремля.

Водночас з демонстрацією цих навчань у РФ щось зовсім не склалось. Зокрема для ілюстрації тренувань пусків з Ту-95МС, які почали серійно виробляти у 1981 році, показали літак взагалі без ракет, для чого літак додатково оснастили пілонами.

Ту-95МС
Ту-95МС, 11 "червоний", іменний борт "Воркута", RF-94127

Звісно, технічно, крилаті ракети можуть розміщуватись у внутрішній барабанній установці, але пуск крилатих ракет не відео не показали зовсім. Схоже, що Ту-95МС просто злетів з аеродрому "Энгельс" під Саратовом та повернувся на базу. Навіть файл з відео, яке у РФ закачали у мережу називається "Полет стратегического ракетоносца Ту-95мс и работаэкипажа.mp4".

Водночас у Баренцевому морі підводний човен К-114 "Тула", проект 667БДРМ "Дельфин", який був спущений на воду у 1987 році здійснив пуск однієї балістичної ракети Р-29РМУ2 "Синева" - модернізації прийнятої на озброєння у 1978 році Р-29. Пуск, традиційно для ВМФ РФ зняли з більш ніж сумнівною якістю.

ракета синева
Схоже, що Північному флоті РФ й досі використовують VHS-камери

При цьому робота екіпажу підводного човна, з огляду на відсутність на відео характерної й доволі сильної вібрації та шуму пов'язаного з запуском міжконтинентальної балістичної ракети, була знята раніше і полягала у здійсненні так званого "електронного пуску", тобто симуляції.

Єдиний сучасний учасник цих навчань у РФ - ґрунтовий комплекс "Ярс", який здійснив пуск з космодрому "Плесецк".

пуск ярс
"Ярс" - найновіший комплекс РФ, який є модернізацію "Тополя"

Але аж цілих два пуски ніяк не схожі на відпрацювання, за словами міністра оборони РФ Шойгу "відпрацювання завдання масованого ядерного удару стратегічними ядерними силами у відповідь на ядерний удар противника".

Читайте також: Шойгу продовжує обдзвонювати країни з розмовами про "брудну бомбу": черга дійшла до Китаю та Індії