xcounter
#

РФ уже вдруге каже про дивізії з бригад морської піхоти, але що з цього вийде

12722
155-а бригада морської піхоти ТОФ РФ на навчаннях, ілюстративне фото довоєнних часів
155-а бригада морської піхоти ТОФ РФ на навчаннях, ілюстративне фото довоєнних часів

Чи має ворог ресурси для створення таких з’єднань, і які доктринальні основи можуть бути покладені в цей процес

Російські "ЗМІ" цитують слова заступника головнокомандувача ВМФ РФ генерал-лейтенанта Віктора Астапова про те, що "з метою підвищення бойових якостей бригад морської піхоти заплановане їх переформування у дивізії". І також – що мовляв, підрозділи морської піхоти ЗС РФ "своєчасно отримують техніку та озброєння, відповідно до виникаючих потреб", і що в програму бойової підготовки рашистських морпіхів додані тренування по використанню різних типів безпілотників.

Уважні читачі можуть відреагувати в стилі "це вже ж було", бо справді, плани перетворити бригади морської піхоти на дивізії Міноборони РФ заявляло ще наприкінці 2022 року.

Читайте також: У Європі озвучили реальну потребу ЗСУ у грошах для Перемоги та строк, а також головну проблему НАТО
Висадка морської піхоти ВМФ РФ "наплавом" під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Але протягом 2023 року не було жодних вказівок у відкритих джерелах про наявність у росіян дивізій морської піхоти, і їх використання у війні проти України. Тому схоже, що реалізацію плану по створенню таких з’єднань РФ довелось відкласти уже на 2024 рік.

На такому тлі логічно виникає питання "а з чого росіяни збираються висаджувати свої дивізії морської піхоти". Але тут є і більш приземлені питання – а чим росіяни збираються озброювати свої дивізії морської піхоти, і головне – як взагалі збираються створювати з’єднання такого рівня.

Бо раз на то пішло, Радянський Союз під час "Холодної війни" мав лише одну дивізію морської піхоти – 55-ту, розгорнуту на Тихоокеанському флоті, на інших трьох флотах – Балтійському, Північному та Чорноморському були лише бригади. У деяких джерелах є дані, що чисельність морської піхоти ВМФ СРСР в 1988 році складала до 17 тисяч "багнетів", із наявної техніки – 230 танків типу Т-54/Т-55, 150 танків ПТ-76 і 1045 машин різних типів.

Морська піхота ВМФ СРСР і Т-55, архівне зображення з відкритих джерел

55-та дивізія морської піхоти на Тихоокеанському флоті РФ була розформована в 2005 році. Напередодні розформування це з’єднання налічувало до 3 тисяч військових, і мало в своєму складі 3 полки морської піхоти, артилерійський та зенітно-ракетний полки, танковий батальйон та частини забезпечення.

165-ий полк зі складу 55-ої дивізії потім і став базою для формування 155-ої бригади морської піхоти ТОФ РФ, котра потім "відзначилась" в боях проти ЗСУ, зокрема при штурмах Вугледару.

Що стосується рівня озброєності підрозділів морської піхоти ВМФ РФ, то тут можна виділити такі "плюс-мінус" показники – від 150 до 200 бронемашин МТ-ЛБ та БТР-82, орієнтовно 30 САУ 2С1 "Гвоздика" і 2С9 "Нона", та по шість РСЗВ БМ-21 "Град" (але це станом на 2019 рік).

Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, серед техніки можемо побачити і САУ 2С9 "Нона", фото ілюстративне

Актуальніші цифри можна було би побачити в довіднику The Military Balance 2023, але там дані по морській піхоті зведено разом з цифрами по береговим військам ВМФ РФ, що уже є нерелевантним.

Там йдеться про те, що ці два роди військ налічують начебто "понад 30 тисяч" військових, об’єднаних в три корпусні командування, 3 механізовані бригади та 1 полк, 6 бригад та 1 полк морської піхоти. На їх озброєнні загалом – 220 танків, до 1500 різних бронемашин та понад 500 різних артсистем.

Але ж у тому й нюанс, що тепер росіяни "виводять" берегові війська із структури ВМФ РФ, і натомість перетворюють їх на нові загальновійськові "сухопутні" армії. Тому де Росія братиме озброєння аж на дивізії морської піхоти – це все ще питання відкрите.

Навчання танкістів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

До речі цікаво, що ще в 2018 році один із російських пропагандистських ресурсів стверджував про начебто існування планів створити танкові батальйони при бригадах морської піхоти ВМФ РФ.

А в одному із оглядів пропагандистських "ЗМІ" рашистів на початку січня 2023 року було можна було зустріти припущення, що дивізії морської піхоти ВМФ РФ можливо складатимуться з двох полків морської піхоти, артилерійського полку, танкового і розвідувального батальйонів, та батальйону з БПЛА. Цілком ймовірно, що саме за таким шаблоном у росіян все і піде, а з огляду на "історичну тяглість" танкові батальйоні для морської піхоти РФ отримають ті самі Т-55/Т-62.

У прагненні РФ створити саме дивізії морпіхів може бути закладено одразу два важливі моменти – не просто збільшити кількість живої сили, але й справді провести певне "підсилення" цього роду. Бо розвиток частин морської піхоти в СРСР, а потім в РФ ще з 1990 року йшов по тій траекторії, що морпіхів у бою будуть підтримувати "берегові війська". Але ж тепер на підтримку такого роду військ рашистська морська піхота більше покладатись не зможе.

Навчання підрозділів 22-го армійського корпусу ЧФ РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Вибухи у Челябінському на тракторному заводі та у Смоленську на авіазводі: що вони виробляють та чи зупинить це їх роботу